NordNews
Avem ce spune

Vânzările de usturoi cultivat în California sunt în creştere

Cultivatorii de usturoi profită de pe urma războiului comercial cu China şi au salutat ultimele măsuri decise de preşedintele Donald Trump în această dispută comercială. Vânzările de usturoi cultivat în California sunt în creştere acum după mai multe decenii în care au pierdut teren în faţa importurilor chineze mai ieftine, transmite agerpres.ro.
Vânzările ar urma să crească şi mai mult având în vedere că usturoiul din China va fi vizat de tarife vamale şi mai mari, iar un sfârşit al războiului comercial dintre SUA şi China nu se întrevede.
„Într-o lume perfectă am dori ca aceste tarife să devină permanente”, declară Ken Christopher, vicepreşedintele firmei de familie Christopher Ranch, cel mai mare dintre cei trei producători de usturoi care au mai rămas pe piaţa din SUA.
În timp ce mulţi alţi fermieri suferă de pe urma războiului comercial pentru că se bazează foarte mult pe exporturile spre China, cultivatorii americani de usturoi profită de această dispută pentru că se bazează în mare parte pe vânzările de pe piaţa internă.
Tarifele vamale aplicate usturoiului din China au crescut de la 10 până la 25% începând cu data de 9 mai 2019, atunci când autorităţile de la Washington au majorat tarifele pentru produse chineze în valoare de 200 miliarde dolari şi au spulberat speranţele privind o soluţionare rapidă a disputelor comerciale cu Beijingul.
În timp ce cultivatorii de soia boabe din zona Midwest a SUA văd cum silozurile se umplu pentru că cel mai important client al lor, China, a încetat achiziţiile, Christopher Ranch a văzut cum vânzările de usturoi autohton pe piaţa din SUA au crescut cu 15% în ultimul trimestru al anului trecut, după ce în luna septembrie 2018 Washingtonul a introdus tarife de 10% pentru importurile de usturoi din China. La începutul acestei luni, Trump a introdus tarife vamale şi mai mari după ce discuţiile cu Beijingul pentru un acord comercial au eşuat.
Escaladarea disputelor comerciale dintre SUA şi China vine cu câteva săptămâni înainte de debutul recoltatului usturoiului în SUA. „Nu putea fi un moment mai bun pentru noi. Ne aşteptăm la o creştere a cererii pentru usturoiul din California în următoarele săptămâni”, a spus Ken Christopher.
În vârstă de 33 de ani, Christopher, a cărui fermă are o suprafaţă de 59.000 de acri (aproximativ 23.800 de hectare) cultivată cu usturoi verde, s-a dus la Washington în luna iulie pentru a cere administraţiei Trump să adauge usturoiul pe lista importurilor chineze care urmau să fie vizate de tarife vamale suplimentare.
Însă nu toată lumea este încântată de tarifele vamale impuse usturoiului din China. Directorii uneia din cele mai mari companii producătoare de condimente din lume, McCormick & Company Inc., sunt împotriva acestor tarife pentru că reţetele lor se bazează pe usturoiul chinez, care susţin ei este un produs diferit faţă de cel cultivat în SUA. „Nu sunt produse substituibile. La fel ca şi vinul, originea şi locul de provenienţă contează”, susţine Lawrence Kurzius, directorul general de la McCormick & Company.
Pe lângă gustul diferit, usturoiul din California se vinde în mod tradiţional la un preţ mai mare decât cel din China. În prezent o cutie de 30 de livre (13,6 kilograme) de usturoi din California se vinde pentru 60 de dolari pe piaţa angro. Comparativ, usturoiul chinez se vinde pentru 20 de dolari cutia iar după introducerea tarifelor preţul a crescut la 40 de dolari cutia, urmând a creşte şi mai mult.
Noile profituri de care se bucură cultivatorii americani de usturoi ca urmare a ultimelor tarife vamale sunt o excepţie în sectorul agricol american. Anul trecut China a reacţionat la tarifele impuse de Trump prin introducerea unor tarife vamale similare pentru o serie de produse americane, inclusiv soia boabe, porumb şi carne de porc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata