Vasile Botnari a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate cu votul a 53 de deputați din majoritatea parlamentară. Mandatul acestuia va avea o durată de cinci ani. Imediat după procedura de vot, acesta a depus jurământul de învestire.
Înainte de a fi votat, deputata PLDM, Maria Ciobanu l-a întrebat pe Botnari care calități crede că îl recomandă la această funcție. „Calitățile manageriale”, a răpuns el scurt.
Ulterior, Ciobanu l-a întrebat ce va face în cazul în care ar fi răpit (n.r. așa cum a fost cazul fostului director Artur Reșetnicov).

Ciobanu: Veți plânge, vă veți preface că vă doare?
Botnari: Doamna deputat nu am răspuns la această întrebare …

Botnari a fost întrebat și despre fenomenul interceptărilor ilegale. Acesta a spus că dacă va aduna numărul necesar de voturi, dă asigurări că SIS va activa doar în cadrul legal, informează Deschide.md .
Vladimir Voronin a avut și el de făcut o remarcă:

Domnule Candu, dar cu ce ocazie în fața noastră stă doamna Apolschi și nu candidatul. Ea a prezentat raportul și poate să meargă să se așeze.
Candu: Cu ocazia care este prevăzută în regulamentul Parlamentului. 
Voronin: Este așa ocazie acolo?
Candu: Da, este așa ocazie acolo!
Voronin: Așa ocazie nu este. Asta ai inventat mata. El stă acolo și nu se vede nici capul lui. da el îi așa de smalîi (îndrăzneț) că nici nu se scoală în picioare. Și voi vreți să îi dați gradul de general. Eu vreau să vă întreb una: în toți acești ani, SIS a fost condus de specialiști din România și SUA. Dvs veți continua pe aceeași cale?
„Noi vom acționa în interesul R.Moldova”, a răpuns Botnari.

Alina Zotea l-a întrebat ce l-a determinat să renunțe la salariul mult mai mare de la Moldova Gaz în favoarea remunerării modeste pe care o primește un director SIS.

„Nu știu ce salariu va fi la SIS. Poate va fi mai mare. De ce am acceptat? Pentru că este o provocare”, a declarat Botnari.