NordNews
Avem ce spune

Veaceslav Ioniță: În ultimii zece ani, numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20 la sută

În ultimii zece ani, numărul funcționarilor publici în Republica Moldova a crescut cu 3,5 mii de persoane – de la 51,2 mii în 2011 – la 54,8 mii în prezent. În aceeași perioadă, populația țării s-a redus cu 343 de mii de locuitori. Informația apare într-o analiză efectuată de expertul economic, Veaceslav Ioniță, scrie jurnatv.md.

În ultimii zece ani, numărul funcționarilor publici în Republica Moldova a crescut cu 3,5 mii de persoane – de la 51,2 mii în 2011 – la 54,8 mii în prezent. În aceeași perioadă, populația țării s-a redus cu 343 de mii de locuitori. Informația apare într-o analiză efectuată de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Calculele economistului arată că, în aceste condiții, numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20 la sută, ceea ce generează statului cheltuieli inutile de două miliarde de lei anual. Mai exact, dacă în 2011 o mie de locuitori întrețineau 17,6 birocrați, atunci în prezent, o mie de locuitori întrețin 21,4 birocrați. Altfel spus, la fiecare o mie de persoane numărul birocraților s-a majorat cu aproape 4 persoane. Veaceslav Ioniță spune că, dacă ar fi să păstrăm proporția din 2011, în prezent ar trebui să reducem numărul funcționarilor cu zece mii de persoane. Asta în cazul în care admitem că, în 2011, numărul lor era unul optim și nu exagerat.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata