NordNews
Avem ce spune

Vei reuși și tu! Cum UE susține afacerile femeilor în Moldova 

Să pornești o nouă afacere nu este întotdeauna ușor, în special dacă pe umerii tăi este casa, grija de copii și părinți, dacă nimeni nu te susține și de multe ori nu este clar cu ce să începi. Există multe programe internaționale care ajută femeile să lanseze o afacere, să primească educație și să-și protejeze drepturile economice. Cum să le înțelegi pe toate? Adesea este dificil să găsești informația necesară. ‘EU Neighbours East’ au adunat în cartele toate proiectele UE din Moldova, care pot ajuta femeile în dezvoltarea propriei afaceri. 

 
 


 

  1. Vreau să-mi încep propria afacere, dar nu sunt sigură că ideea mea va funcționa. Cine îmi poate da un sfat?

 
Uniunea Europeană ajută activ companiile noi în dezvoltare. În special, dacă aparțin femeilor și se află în regiuni. Deci nu este obligatoriu să locuiești la Chișinău, să ai studii universitare sau o afacere deja activă pentru a primi suportul UE. Poți primi nu numai cunoștințe practice și sfaturi, ci și mijloace financiare pentru a iniția propria afacere.
Unul dintre programele de bază este  Women in Business (Femei în Afaceri), coordonat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Acesta ajută femeile să inițieze propria afacere, oferă consiliere, instruire și granturi.
Există, de asemenea, o rețea a incubatoarelor de afaceri care funcționează în Soroca, Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Nisporeni și Cahul. La incubatorul de afaceri  poți primi consultații, inclusiv de ordin juridic și evidență contabilă. De asemenea, te poți înscrie gratuit la seminare și cursuri despre cum să inițiezi o afacere, să întocmești un plan de afaceri, să găsești clienți și chiar să intri pe piețele externe.
Programul Mayors for Economic Growth (Primarii pentru Creștere Economică), împreună cu autoritățile locale, promovează creșterea economică și crearea locurilor de muncă în toată Moldova. În Edineț,  Găgăuzia și Cimișlia au fost deja lansate proiecte pilot care sprijină antreprenorii începători. Aceste proiecte oferă instruire și asistență în dezvoltarea afacerilor și fac tot posibilul pentru ca femeile să își poată dezvolta companiile la egal cu bărbații.
Antreprenorii moldoveni au acces și la programul UE COSME, care oferă subvenții pentru dezvoltarea afacerilor private și la Rețeaua Europeană de sprijin pentru antreprenoriat, care ajută IMM-urile din Moldova să găsească parteneri de afaceri și tehnologie în toată Europa și în afara ei.
 

  1. Sfaturile, desigur, sunt necesare, dar pentru a începe o afacere proprie este nevoie de bani. Cum pot primi finanțare, dacă nu am nici resurse proprii, nici experiența necesară?

Desigur, multe femei și-ar dori să înceapă propria afacere, dar nu au bani pentru spații și echipamente necesare pentru lucru. Acest lucru este deosebit de dificil pentru femeile care s-au ocupat doar de casă, copii sau au lucrat în birou.
Sprijinul UE poate fi obținut contactând reprezentanții programului ODIMM Women in Business (Femei în Afaceri). Aici se oferă atât subvenții mici care vor ajuta în lansarea afacerii proprii, cât și investiții mai mari pentru companiile în curs de dezvoltare. Programul deja  a acordat subvenții pentru 282 de femei, cu un total de 39,58 milioane de lei.
Un alt program al UE, PARE 1+1, oferă condiții excelente pentru investiții în afaceri locale pentru muncitorii moldoveni care se întorc din emigrare sau trimit remitențe din străinătate familiilor lor din Moldova. Dacă soțul Dvs., cineva dintre părinți sau o altă rudă apropiată lucrează în străinătate, dar dorește să investească o anumită sumă în afacerea Dvs., PARE 1 + 1 vă va oferi suplimentar exact aceeași sumă. Maxim – 200 mii lei. În cadrul acestei scheme, s-au alocat deja 322 milioane de lei pentru 1.500 de proiecte de afaceri mici. Mai multe detalii despre condițiile de finanțare puteți afla pe site-ul organizației.
Lista surselor de finanțare de asemenea este publicată pe site-ul Acordului de Asociere AA/DCFTA cu Republica Moldova.
 
 

  1. Cum pot aplica pentru un asemenea grant? Există cerințe speciale?

Proiectul programului ODIMM Women in Business (Femei în Afaceri) va susține companiile care sunt fondate și gestionate de către femei – cetățene ale Republicii Moldova. Domenii prioritare de finanțare:

  • Produse inovatoare care pot fi exportate;
  • Întreprinderi ce nu fac parte din sectorul agricol din mediul rural;
  • Sectorul creativ și cultural, agroturismul și meșteșugurile;
  • Servicii TI și comunicare.

Granturile nu pot fi oferite companiilor financiare, bancare și de asigurări, întreprinderilor ce activează în domeniul imobiliar, comerț cu amănuntul și angro, jocurilor de noroc, producerii de alcool și tutun și companiilor militare.
Aici puteți afla cum se depune cererea. La aceeași pagină veți găsi formularul de aplicare.
 

  1. Am deja o afacere, dar am nevoie de ajutor pentru a o dezvolta. Pe ce sprijin UE pot conta?

Dacă deja aveți o afacere și doriți să o extindeți, atunci finanțarea și instruirea pot fi obținute prin programele de inițiativă EU4Business. Acestea sprijină dezvoltarea sectorului privat în toată Moldova.
Atrageți atenția la programul BERD  Women in Business. Acesta oferă împrumuturi, petrece instruiri și oferă servicii de consultanță companiilor conduse de femei. Prime Capital, partener local în program, oferă finanțări care ajută antreprenoarele.
De asemenea, creează servicii bancare specializate. În plus, programul propune utilizarea instrumentului personal on-line Business Lens, ce  vă poate ajuta în evaluarea performanței companiei Dvs. și determinarea suportului pe care puteți conta.
Programul Inițiativa Est ZLSAC oferă împrumuturi avantajoase de până la 25 de mii de euro. Centrul Special de credit Livada Moldovei  investește  în sectorul horticol. Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) de asemenea oferă împrumuturi mici (mărimea medie a împrumutului de 10 mii de euro) companiilor mici cu cel mult 10 angajați.
 
Cineva a inițiat deja propria afacere cu suportul UE?
Desigur, deja mulți.
Irina Timbur conducea un mic atelier pentru reparația îmbrăcămintei. Acum ea conduce o mini-fabrică textilă și coase haine pentru antreprenori din străinătate. Ea a profitat de spații și de consultările oferite de incubatorul de afaceri din Nisporeni. Apoi a primit o subvenție de la Women in Business.
Аlina Daraban  produce conserve din dovleac și pepene verde, dar și dulceață, fructe și salate. Ea nici măcar nu știa ce este un plan de afaceri, cum să calculeze „veniturile” și „cheltuielile”. A decis să vină la incubatorul de afaceri Sângerei și să participe la instruiri. Acolo a fost ajutată să solicite un grant prin intermediul Women in Business.
Olesea Lisâi înainte cosea rochii la domiciliu, dar a vrut să deschidă propriul  mic atelier. A fost ajutată de mama ei, care lucrează în străinătate. Acest lucru a făcut posibilă dublarea investițiilor cu ajutorul grantului în cadrul programului PARE 1 + 1. Acum are propriul salon de rochii de mireasă și de seară.
Mai multe istorii de succes cu susținerea Women in Business pot fi găsite aici. Aici puteți afla despre femeile care au profitat de programul PARE 1+1, sau istoriile a cinci femei care au  obținut succes datorită sprijinului UE.
 

  1. Nu sunt sigură că vreau să inițiez o afacere, dar aș vrea să învăț ceva nou. Ce îmi poate oferi UE?

Educația și abilitățile practice sunt cele mai importante domenii de cooperare între UE și Moldova. UE ajută la întemeierea unui sistem modern și eficient de educație profesională.
UE oferă oportunități excelente prin intermediul programelor pentru tineret Erasmus+. Peste 3.000 de moldoveni participă deja în proiecte de tineret și activități de voluntariat. După ce au lucrat în străinătate în Corpul European de Solidaritate, au dobândit noi abilități și experiență valoroasă.
 

  1. La cine mă pot adresa după ajutor?

Contactați Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM): Women in Business și PARE 1+1.
Accesați site-ul Mayors for Economic Growth și aflați dacă orașul Dvs. este printre  semnatari  și ce fac autoritățile locale, ca să apară mai multe locuri de muncă și să dezvolte afaceri în apropierea Dvs.
Dacă aveți deja propria afacere și doriți să o dezvoltați, aflați ce oportunități sunt disponibile prin EU4Business in Moldova. Referitor la educație și oportunități pentru tineret, contactați Oficiul național Erasmus+ în Moldova.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata