NordNews
Avem ce spune

Vettingul alungă procurorii din sistem? Procurorul general interimar susține că se așteaptă la un blocaj al instituției: 50% vor să plece

Potrivit procurorului general interimar Ion Munteanu, cea mai gravă situație se atestă în cadrul procuraturilor specializate, unde peste 50% din procurorii aflați în funcție ar urma să-și depună demisia.

Procuratura Generală și cele specializate s-ar putea confrunta cu un blocaj din cauza riscului ca un număr mare de procurori să-și prezinte demisia, înaintate de demararea procedurilor de evaluare extraordinară a procurorilor. Potrivit procurorului general, Ion Munteanu, acuzatorii de stat nu doresc să „riște cu cotizația unică de eliberare din funcție”, dar și interdicția de a ocupa funcții de demnitate publică pentru următorii 7 – 10 ani, în caz că nu vor trece evaluarea externă, scrie agora.md.

„Să vedem ce se întâmplă în următoarele 20 de zile, când urmează a fi notificați. Rugămintea mea este să avem o predictibilitate, să știm cum ne organizăm. Noi nu putem să ne trezim cu pauze pe dosarele de rezonanță, dar cu blocaj total. La PA lupta cu corupția a fost declarată prioritate națională, dar totodată e prima instituție care va trebuie să treacă prin evaluarea externă. Eu nu spun că ea nu trebuie să se întâmple, vettingu e necesar, e necesară curățarea, dar noi avem nevoie de predictibilitate, să știm cum ne organizăm, cum împărțim dosarele, etc”, a declarat Ion Munteanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la tv8.

Șeful interimar al Procuraturii Generale estimează că în jur de 50% din procurori ar urma să-și depună cererile de demisie în următoarea perioadă. În acest context, procurorul general interimar solicită ca procesul de vetting să fie efectuat odată la toți procurorii, pentru a împărți volumul de lucru.

„Să știu exact câți procurori rămân, să văd cum repartizez lucrul, este vorba de cauze penale pe rol, pe persoane arestate, pe măsuri speciale și nu-i chiar în regulă, la fiecare 10 zile, câte 2-3 procurori îți pleacă și aceste cauze penale pleacă de pe o mână pe alta”, a afirmat procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Oficialul nu a negat că în aceste condiții ar putea fi înregistrate unele tergiversări în mersul dosarelor de rezonanță.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"