NordNews
Avem ce spune

Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc: adoptarea legii privind funcționarea limbilor este un pas spre consolidarea societății

Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova va consolida societatea. Declarația a fost făcută, ieri, în ședința Parlamentului de către vicespicherul, deputatul Partidului „ȘOR”, Vladimir Vitiuc, care și-a îndemnat colegii să susțină respectivul proiect de lege. În rezultat, proiectul a fost adoptat în lectura finală cu voturile a 55 de deputați, toți cei care au fost prezenți la ședința Parlamentului. 

„Asemenea legi nu divizează societatea, ci doar o consolidează, generează mai multă înțelegere și armonia socială”, a spus Vladimir Vituc, răspunzând astfel speculațiilor din jurul proiectului de lege.
În lectură a doua a proiectului a fost inclus un amendament important, care a fost propus de deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sârbu. Aceasta prevede că reprezentanții minorităților naționale au obligația morală de a cunoaște limba oficială a statului. Iar statul, la rândul său, este obligat să creeze condiții pentru studierea acesteia, mai ales în regiunile locuite compact de minoritățile naționale. Este vorba, în special, despre deschiderea cursurilor gratuite de studiere a limbii.
 „Cunoașterea limbii de stat este importantă pentru a dezvolta, avansa și de a consolida statalitatea țării noastre și spun asta ca exponent al unei minorități naționale”, a subliniat Vladimir Vitiuc.
De menționat că Vladimir Vitiuc este originar din Bălți. Potrivit datelor recensământului din 2014, 50,8% din locuitorii orașului vorbesc în limba rusă.
P.
Acest articol nu reflectă politica editorială a redacției portalului de știri Nordnews.md. 
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"