NordNews
Avem ce spune

„Victoriabank”, unde acționari majoritari sunt investitori europeni, în vizorul procurorilor

 „Victoriabank”, unde acționari majoritari sunt BERD și Banca Transilvania, a ajuns în vizorul procurorilor. Procuratura Anticorupție a anunțat că va continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul vizând frauda bancară, iar agenția Infotag scrie că a constatat că una din instituțiile bancare investigate ar fi „Victoriabank”. În presa de la Chișinău se vehiculează că acțiunile procurorilor ar fi coordonate de controversatul Veaceslav Platon, care ar avea interese la această bancă, scrie politics.md.

Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiilor pe acest caz, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Agenția Infotag scrie că Procuratura Generală ar putea pune sechestru pe activele uneia dintre cele mai mari bănci, avându-se în vedere„Victotriabank”. Iar în context, jurnalistul Dumitru Ciorici a scris pe canalul său de Telegram că, potrivit unor informații neoficiale, o subdiviziune a Procuraturii ar fi solicitat sechestru în valoare de 2.3 miliarde de lei (cca 117 mln euro) în raport cu administrația băncii.

Totodată, portalul deschide.md amintește că înaintea eliberării lui Veaceslav Platon din pușcărie, în presă au fost publicate mai multe înregistrări video cu Platon de la audierea în fața procurorilor, printre care și procurorul general, Alexandr Stoianoglo. În una din înregistrări, Platon spune că ar „trebui de intrat la „Victoriabank”, având în vedere, ca acționarul de drept din România – „Banca Transilvania” să fie lăsat fără pachetul de acțiuni. Platon le-a desenat procurorilor o schemă în baza căreia statul poate lua 40% din acțiunile băncii. Sursele Infotag au declarat că procurorii au pretenții la bancă, dar nu la actualii investitori.
Amintim că 77% din pachetul de acțiuni al „Victoriabank” sunt deținute de BERD și „Banca Transilvania” din România, ultima achiziționând în ianuarie 2018 peste 39% din acțiuni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"