NordNews
Avem ce spune

VIDEO | 11 părinți din Frunză luptă pentru educația propriilor copii

Unsprezece copii din orașul Frunze riscă să meargă zilnic 30 km dus-întros, până la grădinița din Ocnița. Asta dacă autoritățile nu vor deschide grupa mică, după perioada de pandemie.

Ludmila este mamă a trei copii. Doi dintre ei sunt școlari, iar cea mai mică trebuie să meargă la grădiniță, ca femeia să poată ieși la serviciu.

Sunt în decret, vreau să ies la lucru, dar cu pandemia, cu părere de rău, nu ne deschide nici grupă, dar nici nu vor să ne formeze. Am fi foarte bucuroși dacă ne-ar auzi cineva și ne-ar ajuta să deschidem, măcar să formăm, să știm că dacă se termină pandemia iarna, noi avem unde da copiii.

Întrucât din partea direcției nu au fost încă întreprinse careva măsuri, mamele au început să se îngrijoreze.

Noi înțelegem că este pandemie, înțelegem că grădinițele de la doi sunt închise, dar pentru viitor noi vrem să fim sigure că copii noștri vor merge la grădiniță. Pentru că, dacă copiii nu vor merge, unele mame care sunt în concediu de îngrijire a copilului își vor pierde serviciul. Pur și simplu, nu vom avea pe ce trăi.

Părinții mai spun că în grădiniță condițiile sunt foarte bune, și nu înțeleg motivul închiderii.

 E ireal să ducem copiii de doi-trei ani la Ocnița. Școala de la noi este mare și frumoasă cu toate condițiile, apă, încălzire, tot ce trebuie.

 

Este o școală destul de bună, mare, cu condiții. Încălzire autonomă, apă caldă, rece, grupele sunt destul de mari, luminoase  dormitoarele sunt aparte, sunt așa niște condiții, nici în orașe mari nu-s așa condiții.

Oamenii spun că dacă grădinița din localitate se va închide, ei vor fi nevoiți să-și găsească alt loc de trai.

 Dacă copii noștri nu vor fi primiți, noi vom fi nevoiți să plecăm de aici, noi o să ne lăsăm toate casele aici și o să căutăm ceva mai bun.

 

Noi să ne luăm copiii în spate și să ne ducem undeva în altă parte, dar cine o să ne primească, cui trebuim? Dacă nu ne vom zbate pentru școala noastră, așa de mare și frumoasă și cu condiții.

De câțiva ani, în școala din orașul Frunze învață doar copiii din clasele primare. Acum oamenii se tem că vor rămâne și fără grădiniță, și încearcă să se facă auziți.

Noi sperăm să fim auziți de autoritățile locale, și nu doar. Vrem să ne ajute să salvăm instituția, satul, pământul, școala, grădinița. Avem mare nevoie de ajutor.

Contactată telefonic,  directoarea grădiniței, Stela Bohonscaia, a declarat pentru jurnaliștii NORDNEWS.md, că poate fi romată grupa în contextul pandemiei. Vicepreședintele raionului Ocnița a dat toate asigurările că grupa va fi deschisă, doar că mai târziu.
Primarul orașului Frunze, Vladimir Copețchi a declarat că deși grădinița nu este sub autoritatea primăriei, el încearcă să ajute părinții să rezolve cât mai curând problema.

Nu e posibil acum să deschidem acum, trebuie să așteptăm până se termină carantina. În afară de asta,eu am în mâini lista cu copiii, sunt puțini copii din 2018, aici sunt scriși doar șapte, dar doi sunt de la Chișinău, de asta rămân doar cinci.

Orașul Frunze din raionul Ocnița are o populație de 790 de locuitori, potrivit recensământului din 2014.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"