NordNews
Avem ce spune

VIDEO | 13 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru. Cum a fost elogiat la Bălți marele poet

Cu muzică, flori și poezii. Așa au marcat bălțenii 13 ani de la trecerea în eternitate a marelui poet român, Grigore Vieru. Cu această ocazie, zeci de iubitori ai creației lui Vieru au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți.

„Într-o tânără grădină/Dintr-un sat frumos, bogat,/Am văzut o răsărită/Cărei ochii i-au legat./Înțeleg că nu degeaba,/Ci de păsări care zbor./Totuși e neomenește/Să legi ochii unei flori”.

La eveniment au fost prezenți profesori, artiști, autorități locale, dar și toți cei care au îndrăgit creația lui Vieru.

„Cu taina creației sale, în divina operă artistică, Grigore Vieru este prezent în viața noastră. Și va fi mereu prezent, peste secole”

„În primul rând l-am cunoscut personal pe Grigore Vieru, îl știu și pe fiul lui. Consider că acest om a făcut pentru țară ceea ce toți acum numesc baza societății noastre. Mă refer la acele lucruri pe care le-a dedicate patriei noastre, țării noastre, ceea ce semăna în domeniul culturii, în domeniul compozițiilor sale. Eu cred că este un om important pentru țara noastră”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.

Astăzi poetul ar fi împlinit 87 de ani. A rămas în amintirea românilor de pe ambelor maluri ale Prutului ca poet iubitor de neam, care a slăvit mama în poezia sa și care l-a avut mereu ca model pe Eminescu. Un detaliu poate mai puțin cunoscut publicului e că el este autorul versurilor din cântecele care apar în cunoscutul film „Maria Mirabela”.

„Este un mare poet care a promovat limba și literatura română. L-am învățat toți în școli, licee și academii. Este un exemplu pentru toate generațiile țării noastre”, a spus Ion Ojog, comandantul Brigăzii 1 Infateria Motorizată „Moldova”.

„Este unul dintre cei mai importanți poeți ai contemporanității. Sunt mândră că am trăit într-o perioadă cu dumnealui. Poezile și cărțile lui devin cărți de căpătâi la mulți oameni, inclusiv și pentru mine. Este o zi însemnată”, a adăugat Livia Bujor, pedagog.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, județul Hotin, actualmente raionul Briceni, într-o familie de plugari români.

„A rămas și va fi mereu o personalitate notorie a neamului nostru, o personalitate care la sigur va rămâne pe tot parcursul vieților fiecăror oameni din Republica Moldova. La mulți ani, Grigore Vieru!”, a menționat Valeriu Cebanu, profesor la școala de muzică „George Enescu”.

„Opera sa este cunoscută de la cel mic până la cel mare. Este unul dintre cei mai străluciți poeți ai neamului nostru și a făcut foarte mult pentru a apropia adevărul, de a fi auzit de cei care stau la cârmuirea țării, să înțeleagă bine că România și Basarabia este o țară”, a conchis Mihai Verhovețchi, președintele „Asociaţia pentru Conservarea Patrimoniului Cultural” din Bălţi.

Grigore Vieru s-a stins din viață în urma unui tragic accident, produs în noaptea de 16 ianuarie 2009. La exact două zile după accident a trecut la cele veșnice în urma unui stop cardiac.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"