NordNews
Avem ce spune

VIDEO | 184 de țărani din raionul Edineț s-au trezit cu datorii și penalități de un milion de lei

184 de locuitori din satul Brătușeni, raionul Edineț s-au trezit cu datorii de un milion de lei. Totul din cauza că în 2005 au devenit fără să știe proprietari de Gospodărie Țărănească. Acum, oamenii s-au pomenit în lista datornicilor cu câte cinci mii de lei pentru că nu și-au achitat prima de asigurare medicală, iar penalitățile cresc în fiecare zi.


Constantin Gurău spune că la sfârșitul lunii septembrie, el și soția sa,  au primit o scrisoare care i-a lăsat fără cuvinte. Bărbatul spune că nici măcar nu știe unde sunt aceste 10 sote, partea sa în Godpodăia Țărănească.

Ea nici nu știe unde se află de atâția ani, asta dacă s-a făcut prin 2005. Ea avea vreo douăzeci și ceva de ani, nici nu știe dacă este pământul acela sau nu este. De ce nu a venit această scrisoare în aprilie-mai, când se putea de achitat 1000 de lei, dar acum când cresc penalitățile. Am ajuns la cinci mii și ceva de lei, spune GURĂU CONSTANTIN, locuitor Brătușeni.

Oamenii sunt nedumeriți de scrisorile primite și spun că nu au de unde achita penalități de mii de lei.

Noi am primit scrisori, în care scrie că noi trebuie să achităm polița de asigurare de urgență. În caz contrar vom fi dați în judecată. Toate astea din motiv că noi avem „Gospodărie Țărănească” fără noi. Au deschis-o fără noi, noi suntem foarte mulți. Într-o zi au venit 184 de scrisori, zice DIDARUC EUGENIA, locuitor Brătușeni.

În 2005 nouă ne-au revenit câte 10 sote de pământ. Noi am refuzat aceste 20 de sote, eu de 10 și fiul de 10. Astăzi, , am primit și noi o astfel de scrisoare. Nicăieri nu putem găsi actele inițiale, unde scrie că noi personal ne-am deschis „Gospodărie Țărănească”, a adăugat NICOLAI SÎPCENCO, locuitor Brătușeni.

Am venit aici la primărie și am scris refuz. Anul trecut iarăși ne-au dat aceste 10 sote. Pentru ce? Ce fel de gospodărie țărănescă dacă toate acestea sunt făcute ilegal.Ați fost corupți, semnăturile noastre lipsesc. Cum se poate așa să mințiți oamenii?, a povestit GALINA SUHOVA, locuitor Brătușeni.

Pentru a nu se pomeni pe viitor în aceeași situație, oamenii trebuie să lichideze Gospodăria Țărănească. Acest fapt îi va costa pe fiecare persoană câte 28 de mii de lei.

Pentru ca să scăpăm de această problemă, trebuie pur și simplu să le închidem. Iar pentru asta iese undeva 32000 lei, de fiecare. Noi vrem, ca ele să fie închise exact cum au fost deschise, NICOLAI SÎPCENCO, locuitor Brătușeni.

Oamenii ar cere socoteală fostului primar care a înființat Gospodăria Țărănească, însă acesta a decedat. Actualul primar din Brătușeni, susține că depune tot efortul pentru a face dreptate sătenilor.

Am ridicat toate actele noastre din arhivă, care nu prea ne-a ajutat în identificarea cauzelor. De asemenea, noi ne-am adresat la Arhiva Națională, am fost la secția judiciară. Noi, depunem tot efortul pentru a ajuta cetățenii. Ne-am adresat la Valentina Buliga cu rugămintea de a ne permite să achităm în rate penalitățile și de ce aceste întreprinderi sunt scrise pe numele celor care nu cunosc despre existența lor, a declarat MIHAIL ANDRIUH, primar comuna Brătușeni.

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, proprietarii de „Gospodării Țărănești” beneficiază de o reducere de 75 % la procurarea poliței medicale. Dacă oamenii își achitau polița la timp, nu s-ar fi pomenit cu penalități de mii de lei.

Termenul legal s-a finalizat pe data de 31 martie. Ianuarie, februarie, martie, a fost termen pentru a achita cu 50% la sută reducere din costul poliției, chiar 75% proprietarii de teren agricol. Ei nu și-au onorat în termen datoria. Noi am invitat prin notificare, ca să se prezinte să își onoreze datoria, a conchis GRIGORE CUGAL, directorul Agenției Teritoriale Nord, CNAM.

Pentru a lichida Gospodăria Țărănească, dar și pentru a scăpa de datoriile pentru prima de asigurare medicală, cei 184 de săteni trebuie să achite peste șase milioane de lei.

3 Comentarii
  1. […] 184 de locuitori din satul Brătușeni, raionul Edineț s-au trezit cu datorii de un milion de lei. Totul din cauza că în 2005 au devenit fără să știe proprietari de Gospodărie Țărănească. Acum, oamenii s-au pomenit în lista datornicilor cu câte cinci mii de lei pentru că nu și-au achitat prima de asigurare medicală, iar penalitățile cresc în fiecare zi, transmite NordNews. […]

  2. […] 184 de locuitori din satul Brătușeni, raionul Edineț s-au trezit cu datorii de un milion de lei. Totul din cauza că în 2005 au devenit fără să știe proprietari de Gospodărie Țărănească. Acum, oamenii s-au pomenit în lista datornicilor cu câte cinci mii de lei pentru că nu și-au achitat prima de asigurare medicală, iar penalitățile cresc în fiecare zi, transmite NordNews. […]

  3. […] Теперь они оказались в списке должников с пятью тысячами леев каждый, потому что они не уплатили страховой взнос, а штрафы увеличиваются с каждым днем, сообщает nordnews.md […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata