NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii din cartierul Bălțiul Nou vor o farmacie. Reacția autorităților

Locuitorii din cartierul Bălțiul Nou vor o farmacie. Oamenii spun că, în cazuri de urgență, sunt nevoiți să se deplaseze tocmai în centrul orașului, asta în condițiile în care și transportul public este problematic. Deși s-au adresat autorităților, locuitorii spun că nu au fost auziți.

„Desigur că vrem să fie farmacie.”

„Trebuie să mă duc în oraș, este foarte greu, tare avem nevoie. În acest raion sunt mulți bătrâni. Am avut mare urgență. Până a venit fiul de la Pământeni, eu am chemat salvarea.”

„Este greu, mai ales pentru bătrâni.”

„Acolo a fost farmacie, apoi la poștă a fost farmacie. Asta a fost în perioada sovietică. Dar farmacie trebuie neapărat, poate chiar și non-stop pentru a nu merge în centru. Transportul nu circulă”, spun oamenii.

Subiectul cu privire la deschiderea unei farmacii în cartierul Bălțiul Nou a fost abordat ieri, în cadrul ședinței Consiliului Municipal.

„Unul dintre foștii primari ai orașului nostru a ieșit cu o inițiativă, cum consider eu, destul de bună, despre instalarea acolo a unui aparat de distribuție a medicamentelor de primă necesitate. M-am uitat pe internet, așa aparat la noi în Moldova costă în jur de 100 de mii de lei. Eu rog ca noi să găsim 100 de mii de lei și să-i oferim Centrului medicilor de familie, pentru procurarea aparatului dat în Bălțiul Nou”, spune Serghei Gramma, consilier municipal Bălți.

„Noi această problemă analizăm de foarte mult timp. Dar problema constă în faptul că Ministerul ne-a interzis să instalăm farmacia mobilă. Dacă noi toți împreună ne vom adresa Ministerului Sănătății și acesta ne va oferi permisiunea, atunci, desigur, cu plăcere vom amplasa o astfel de farmacie nu doar în Bălțiul Nou, dar și în multe alte zone. Acolo sunt multe condiții. Depozitarea medicamentelor, utilizarea și altele. Adică, pe țară este interzis să fie instalate astfel de farmacii”, susține Olga Cornieț, consilieră municipală Bălți.

Pentru că Ministerul Sănătății nu permite activitatea farmaciilor mobile, consilierii locali vor căuta soluții pentru a deschide o farmacie obișnuită sau, cel puțin, o metodă de a distribui medicamente persoanelor bolnave.

„Apelurile care au fost din partea consilierilor noștri către Centrul medicilor de familie, dar și către Ministerul Sănătății s-au soldat cu un răspuns negativ, pentru că nu există posibilitatea și autorizarea necesară, pentru instalarea acestei farmacii mobile. Este vorba și de autorizația care nu poate fi oferită, nu avem practică de farmacii mobile în Moldova”, afirmă Cristina Craevscaia, consilieră municipală Bălți.

Șefa Secției Sănătate a Primăriei Bălți, Feodora Rodiucova, spune că au existat și câteva plângeri oficiale din partea locuitorilor de la Bălțiul Nou.

„Noi, după mai multe scrisori, am făcut câteva cereri către Ministerul Sănătății, dar, fie pentru că scrisorile noastre nimereau în perioada înlocuirii Ministerului, fie pentru că pentru oameni noi această problemă nu prezintă interes, așa și nu am primit un răspuns”, susține Feodora Rodiucova.

Deschiderea unei farmacii este posibilă, doar că necesită spațiu și investiții mari.

„Pe teritoriul Bălțiului Nou nu există un teren, pe care am putea astăzi să-l folosim pentru amenajarea unei farmacii și nu există clădire, cel mai important, care ar putea fi folosită”, adaugă șefa Secției Sănătate a Primăriei Bălți.

În cartierul Bălțiul Nou locuiesc aproape cinci mii de persoane. Pe parcursul anului curent, un singur agent economic a venit cu solicitarea de a construi o farmacie în acest cartier, dar s-a răzgândit și a decis să-și dezvolte afacerea într-o altă zonă a orașului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata