NordNews
Avem ce spune

VIDEO| 27 de salvatori în acțiune. La Bălți au fost organizate exerciții periculoase la înălțime

Curaj, rezistență și îndemânare, de asta a dat dovadă o echipă de 27  de salvatori din 5 subdiviziuni ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În cadrul unui exercițiu de cinci zile desfășurat la Bălți, salvatorii au fost intruiți de către experți din Republica Poloneză. Aceștia au învățat cum să stabilizeze o clădire, dar și mai multe metode de descarcerare.

„Astăzi suntem în cea de-a cincea zi de instruire. S-au petrecul lecții atât teoretice, cât și practice referitor la stabilizarea construcțiilor. În limba engleză acest procedeu se numește „shoring”, se referă la procedeele și tehnologiile din cadru INSARAG.”, a declarat Alexandru Tatarov, șef adjunct Direcții Generale Intervenții.

Salvatorii spun că în urma acestor instruiri vor putea interveni mai rapid și mai util în diferite situații de risc, în special în operațiuni de căutare-salvare.

„În acest timp, am învățat cum să stabilizăm un perete, un geam sau o ușă. Să sperăm că vom avea mai puține situații exepționale, dar cred că această informație ne va fi de folos. Noi am studiat foarte mult.”, a spus Pavel Canovca, pompier.

„M-am simțit foarte bine, împreună cu echipa am învățat un lucru nou, am colaborat, împreună am învățat cum să stabilizăm o clădire în caz de cutremur. Aceste cunoștințe noi le vom aplica pentru propria noastră siguranță.”, a declarat Alexandru Vlah, salvator superior.

„Noi suntem foarte mulțumiți, pentru că am făcut schimb de experiență cu colegii din Polonia. Ceea ce ne-au arătat ei, modurile de a stabili sunt mult mai ușoare, dacă colabărăm, progresăm.”, a spus Denis Moșin, pompier superior.

Un exercițiu similar s-a desfășurat acum două săptămâni, unde salvatorii au învățat metodele de pătrundere prin dărămături, de tăiere și demolare.

„În primul rând, pompierii au rămas mai pregătiți pentru a interveni în diverse domenii, atât descarcerare din dărămâturi, căt și petrecerea lucrărilor de stabilizare. Paralel, au loc două proiecte, ambele sprijinite de către Polonia, unul este axat pe lucrările de descarcerare și salvarea persoanelor, iar cel de-al doilea pe acordarea primului ajutor calificat pentru paramedici. Pompierilor li se oferă dimpole din partea Poloniei, iar cel mai important este faptul că salvatorii rămân cu indeletnicirile și cunoștințele pe care le acumulează.”, spune Sergiu Cazacu, șef adjunct Direcție Regională Căutare Nr.2, mun. Bălți.

În acest an, Polonia a investit în trainingurile desfășurate în Republica Moldova 400 de mii de zloți.

„Pompierii ascultă cu atenție, sunt foarte activi, iar în timpul lucrului se implică foarte mult pentru a obține experiența dorită. După standartele europene, nivelul de pregătire al pompierilor moldoveni este bun, însă mai e nevoie de practică și exersare, la momentul de față, pompierii au însușit noi tehnologii și au avansat pe scara profesională.”, a declarat Monika Wachnik.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata