NordNews
Avem ce spune

VIDEO | 54 de antreprenori din nordul țării au beneficiat de granduri în valoare totală de peste 210 mii de euro

Și-au lansat o afacere cu suportul Cehiei. Cinzeci și patru de antreprenori din nordul țării au beneficiat de granduri în valoare totală de peste 210 mii de euro pentru a-și pune pe roate și dezvolta micile afaceri. Banii au fost oferiți prin intermediul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Veronica Cernogal, împreună cu soțul ei au construit o piscină modernă în orașul Sângerei, în care au investit peste 5 milioane de lei. O parte din bani le-au fost acordați sub formă de  grant de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.
Ne-a fost foarte binevenit acest grant. Am reușit să punem cărămidă la cărămidă pentru a iniția o afacere. Au fost 5 mii de euro, ceea ce ne-a ajutam să acoperim o parte din cheltuielile pentru mozaic cu care a fost acoperit bazinul. A fost ceva important. Suntem foarte mulțumiți și la sigur nu e ultimul grand la care vom apela”, a menționat Veronica Cernogal.

Iar Angela Bejenari din satul Plopi, raionul Dondușeni produce de mai mulți ani pomușoare și legume ecologice. În cadrul proiectului, antreprenoarea a beneficiat de un grant de 4 mii de euro. Grație acestui ajutor financiar, femeia a reușit să-și realizeze produsele și pe piața din Chișinău.

Noi am procurat un tocător de crengi pentru uscătoria nostră. Acest lucru ne-a permis să economisim combustibilul pentru uscătorie. Deoarece, în afară de ceea că creștem produse ecologice în perioada când este surplus pe piață noi le deshidratăm”, a spus antreprenoarea Angela Bejenari.

În cadrul proiectului au fost organizate 150 de instruiri pentru reprezentanții micului business, programe de mentorat și vizite de studiu în Republica Cehă, România și Polonia. Totodată, au fost create cinci asociații de business și start-up-uri.

A fost un sprijin foarte important acest grant obținut, nu doar financiar, dar am obținut și cunoștințe, de la care am obținut prieteni, am obținut cunoștințe în domeniul cum să ne menținem pe piața competitivă”.

Am câștigat un grand de la ei și mi-am lansat o nouă afacerea, în domeniul prelucrării uleiului și anume pe banii câștigați drept grand mi-am cumpărat un pelitizator de la început, dar sperăm să creștem și mulțumim foarte mult proiectului People in Need pentru susținerea acordată”, au spus beneficiarii proiectului.

Activitățile proiectului au fost realizate prin colaborarea organizației neguvernamentale People în Need Moldova, Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Asociația Obștească „ Pro Cooperarea Regională”.

A fost creat un Centru de informare și Consiliere în afaceri în cadrul Agenției de Dezvoltare Nord. Totodată, a fost creat un site cu suportul partenerilor pentru atragerea investițiilor în regiunea noastră care se numește investnorth.md Pe lângă aceasta, împreună cu autoritățile publice locale am creat o platformă de comunicare pe domeniul economic și îi informăm periodic prin intermediul buletineleor informative care sunt noutățile din domeniul economic”, a menționat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Proiectul „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” s-a desfășurat în perioada anilor 2017 -2020.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"