NordNews
Avem ce spune

VIDEO | 80 de ani de la ocupaţia sovietică a Basarabiei, comemoraţi la Bălți

Acum 80 de ani, viaţa multor români s-a schimbat. Mulţi basarabeni au fost ucişi sau trimişi în lagărele din Siberia şi Kazakhstan. Urmaşii victimelor s-au adunat ieri, la Bălţi, să le aducă un omagiu. Cei prezenţi la evenimentul de comemorare au aprins luminări şi au îngenuncheat în semn de recunoștință.

Tatăl meu a fost în lagăr, a stat în lagăr în gura morţii, era acolo armata română, a la salvat o ajuns viu şi a venit acasă şi eu m-am născut după război. De ce noi avem aşa probleme cu rușii? Noi nu le facem nimic rău ce vor ei de la noi?

Noi suntem cei care au suferit în urma ocupaţiei sovietice pe care ocupanţii o numesc eliberare. Aş vrea să îi întreb de ce şi de cine ne-au eliberat? De fraţii noştri, de patria noastră, de pământul nostru ne-au eliberat? Ce soviste trebuie să ai ca să vii în casa cuiva ca să te aranjezi și să fii mare gospodar şi să fii stăpân în casă străină, au spus oamenii.

Trăim o zi de mare durere, trăim o zi a memoriei noastre colective care este o rană vie, care nu este tămăduită. Această zi ne trezeşte un sentiment deosebit patriotic, să devenim cu toţii acei care ne auzim astăzi, ne întâlnim, comemorăm această zi a ocupaţiei sovietice, a declarat Arcadii Covaliov, primarul or. Sîngerei.

Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi, executaţi în primul an de ocupaţie sovietică şi în anii de după 1944.

Și in ziua de astăzi simţim efectul acestei ocupaţii prin dezmembrarea de trupul nostru firesc de ţară prin dezbinarea poporului nostru. Toți știm că facem parte în acelaș popor, fie ești tu moldovean sau ardelean, oricum ești român. Aceasta este noțiunea noastră, a spus Sergiu Burlacu, liderul PUN la Bălți.

Ieri, 28 iunie s-au împlinit 80 de ani de la ocupaţia sovietică din vara anului 1940.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"