NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „A fost strașnic!”. În doar 20 de minute, mai mulți gospodari din Șoldănești au rămas fără culturi agricole

În doar 20 de minute, mai mulți gospodari din raionul Șoldănești au rămas fără culturi agricole. Ploaia cu grindină de vineri a distrus hectare de grâu, floarea soarelui, tutun și rapiță. Cel mai mult au avut de suferit agricultorii din Pohoarna, unde apa a ajuns până la jumătate de metru, iar grindina s-a așternut într-un strat de până la 10 centimetri. La trei zile de la ravagii, gheața încă nu s-a topit.


„Strașnic era aici, pe dealuri apa curgea și peste poduri, a fost strașnic. Inițial a căzut grindina, după care a plouat. A luat o pauză, apoi a început a ploua și când a început să curgă de pe deal, aici totul era amestecat, numai valuri și nevoie.”

Serghei Moldovan din satul Pohoarna a cultivat în acest an jumătate de hectar de tutun. Ploaia l-a lăsat fără nimic. Agricultorul povestește că puhoaiele de apă au spălat totul în cale.

„Ne-a distrus practic total. Aici sunt și hectare de floarea-soarelui, eu am plantat jumatate de hectar de tutun. Numai l-am răsădit și a căzut grindina și l-a nimicit. Am făcut tipliță, am crescut răsadă, când era frig am făcut focul ca să nu înghețe și numai l-am răsădit pe deal, am plătit oamenii pentru că m-au ajutat, am plătit două tractoare pentru a aduce apă, dar a dat ploaia și ne-a spălat totul”, a spus agricultorul Serghei Moldovan.

Și gospodarii din sat au rămas cu grădinile goale. Tot ce au cultivat de la începutul primăverii a fost distrus de grindină.

„Aici eu nu mai fac nimic, trebuie să iau totul de laolaltă și să astup pârăile acum cât pământul este ud, că dacă se usucă, nu vom mai putea face nimic”

Mătușa Tamara este nevoită să-și prelucreze grădina din nou, de altfel, va rămâne fără provizii în iarna care vine.

„Am pus totul din nou în pământ, când a plouat, toată grădina a fost inundată. Am săpat și am văzut că e strașnic. Lucrăm și o să punem în pământ, dar ce mai putem face? Am avut noroc că am arat acele rânduri și au stopat apa, dar să nu arat, era să fie totul spălat”, a declarat gospodina. 

Autoritățile locale spun că pagubele provocate de grindină sunt foarte mari. În prezent, o comisie specială calculează pierderile înregistrate.

„Am apelat și la Comisia Raională pentru Sutuații Excepționale. Împreună cu reprezentanții Direcției Agricole evaluăm situația, monitorizăm. Este vorba despre grâu, despre floarea-soarelui. Floarea soarelul a ieșit din pâmânt în două frunze, dar dacă tulpina este puternică, ea rezistă și putem scăpa ușor. Avem persoane fizice care au fost afectate, tutunul a fost plantat 0,5 ha care au fost distruse, avem zmeură, avem și nuci pe două hectare. La Societatea pe acțiuni Agricole este vorba despre 300 de ha de grâu, 150 de ha de floarea-soarelui”,  a punctat primarul satului Pohoarna, Andrei Bulat.

În apropierea satului Pohoarna este instalată o stație antigrindină. În timpul ploii au fost lansate șapte rachete.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata