
Partidul „Renaștere”, Partidul „Schimbării” și PSRM au început campania electorală înainte de termen. Corturi, bannere și fotografii ale partidelor pot fi văzute peste tot în oraș și chiar pe pereții blocurilor de locuit din Bălți. Doare că reprezentanții partidelor nu văd în asta agitație electorală, ci doar o informare a cetățenilor.
Femeia de la cortul Partidului „Renaștere” nu a fost prea vorbăreață cu jurnaliștii:
–Nu avem voie!
–Du-te la Sandu pentru interviu!
–Dar cine are voie?
–Nu avem voie. Sunteți liberi!
–Cine are voie din partidul dumneavoastră?
–Sandu, Sandu, Sandu. Acesta nu este partid.
–Mergeți la noi, la oficiul partidului și vă vor da interviu.
În centrul orașului, Partidul „Renaștere” a instalat un cort unde sunt colectate semnături în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică care include includ Rusia, Kazahstanul, Belarusul, Armenia și Kîrgîzstanul.
„Este cu o lună înainte de termen, de ce stau ei acolo? Aceasta este campanie electorală. Legea trebuie să fie una pentru toți. Corect este o lună. Atunci poți să ieși și să faci ce vrei. Dar înainte de termen, de ce încurci oamenii?”
„Cred că ar trebui interzisă această agitație înainte de alegeri. Trebuie să fie o regulă pentru toți, nu doar pentru unii. Aceasta este părerea mea”, au spus oamenii.
Dar nu toți bălțenii sunt deranjați de publicitatea politicienilor.
„Acum se face agitație peste tot, toate partidele, și ce? Nu pot să spun nimic la acest subiect. Nu voi spune nimic împotriva lor și a altor partide.”
„Cine vrea, să meargă să semneze! Nu e nicio diferență. Nu ajută nimănui. Fiecare are propriile idei și gânduri.”
Cafeneaua primarului de Bălți Nicolai Grigorișin a fost transformată demult în oficiu de partid. Acum, acolo stă afișat un banner cu edilul și Ștefan Gligor, preșdintele Partidului „Schimbării”.
„–Cum credeți, poate fi considerată agitație electorală, publicitate?
–100 % că așa este. În țara noastră, în orașul nostru, tuturor le este indiferent. Jumătate din oameni nici nu atrag atenția la acest lucru. Dacă nu îmi spuneați, nici nu mă uitam la acest banner.”
„Nu. El stă aici demult. Este doar un indiciu. Acest partid este încă de anul trecut. Pur și simplu arată cine sunt liderii ei. Pe de altă parte, cum poți să știi că aici se află acest partid? Astfel, oamenii știu că aici este sediul Partidului „Schimbării”. Pe acolo este cel al socialiștilor.”
Nicolai Grigorișin susține că acțiunile concurenților politici de la „Renaștere” sunt agitație electorală. În schimb, bannerul său nu înseamnă altceva decât informarea cetățenilor.
„–Sunt sigur că este încălcare, este agitație electorală. Nu știu de ce autoritățile nu reacționează. Pe oficiul dumneavostră stă afișat un banner cu domnul Gligor. Cum credeți, asta este agitație?
–Nu, asta nu este agitație electorală, ci doar arată că noi mergem împreună.
–Pur și simplu, cei de la „Renaștere”, la fel, susțin că este vorba despre informarea cetățenilor. Totuși, dumnevoastră credeți că este o încălcare?
–Dacă colectați semnături în susținerea sau anularea a ceva, înseamnă adevărată agitație electorală în corturi.”
Deputatul în Parlamentul R. Moldova și unul dintre liderii Partidului „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi, nu vede o încălcare a legii nici la colegii săi, nici la concurenții electorali.
„Nu cred că asta este o încălcare. Nu am de gând să depun vreo plângere pe cineva sau pe careva partide care împrăștie ceva prin oraș. Pentru că CEC lucrează activ împotriva concurenților politici și schimbă regulile jocului. Ceea ce se întâmplă în corturi nu ține de alegerile locale. Acolo nu vorbim despre alegeri. În cprturi nu este îndemnul de a vota în favoarea cuiva”, a declarat Nesterovschi.
Nici socialiștii nu au vrut să rămână în umbră și au început activ să-și afișeze publicitatea electorală pe clădirile din oraș. Internauții s-au arătat deranjați de gestul membrilor PSRM care, spun ei, contravine legislației electorale.
În schimb, Pavel Voicu, care s-a alăturat Organizației teritoriale Bălți a PSRM și care ar putea fi candidatul socialiștilor la funcția de primar în municipiu, susține că aceasta este o activitate obișnuită pentru ei.
„–Este o publicitate politică, conform legii cu privire la publicitate și nu este un mesaj de agitație.
–Dar ce fel de mesaj este?
–Este activitatea noatsră de zi cu zi.”
Menționăm că, de astăzi, pretendenții la funcția de primar de Bălți și Chișinău pot începe colectarea semnăturilor. Totodată, campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie va începe abia pe 6 octombrie.
„..Menționăm că, de astăzi, pretendenții la funcția de primar de Bălți și Chișinău pot începe colectarea semnăturilor….”
Nu este corect, ori desemnarea candidaților de către formațiuni se începe pe data de 6 septembrie, depunerea actelor de pe 19. Pentru cei independenți desemnarea începe pe 26 iar înregistrarea grupurilor de inițiativa și colectarea semnăturilor, începe pe 29 septembrie!!!