NordNews
Avem ce spune

VIDEO | A venit iarna… schimbă pneurile de vară!

Ninsoarea de afară face prăpăd pe străzile din Bălți. Inspectorii de patrulare îi atenționează pe conducătorii auto să-și echipeze automobilele corespunzător sezonului de iarnă, în caz contrar, vor fi sancționați, astfel că, șoferii fac cozi  la stațiile de vulcanizare,  pentru a schimba pneurile.
 

Dimineața de luni a început în municipiul Bălți  cu multă zăpadă și cozi interminabile la stațiile de vulcanizare, unde sute de șoferi și-au adus automobilele, pentru a le reechipa cu pneuri de iarnă.
Meșterii sunt nemulțumiți că șoferii nu-și adaptează la timp automobilele conform condițiilor meteo și lasă totul pentru ultima zi. Preţul pentru montarea anvelopelor variază în funcţie de dimensiunea roţilor, iar preţul unui pneu nou de iarnă porneşte de la 500 de lei per unitate.
“Foarte rău, sunt rânduri mari și șoferii ajung cu greu aici. Ei nu sunt gata pentru iarnă, pentru iarnă trebuie să te pregatești din timp, dar acum sunt oameni care au ocupat rând și suntem ocupați până la ora 20:00, pînă la sfârșitul zile de lucru. Pe mâine sunt deja programări, și astazi pe străzi se așteapta o dezordine din cauza ca mulți conduc automobile cu anvelope de vară. Prețul de schimbare a anvelopelor este diferit,  în funcție de materiale utilizate, așa că pâna la 200 de lei costă să le schimbi la autovehiculele simple. Rău, anvelopele la mâna a doua, se usucă repede, explodează, de aceea, trebuie numadecât să respectăm termenul de valabilitate a acestora.  Cu cât mai mult timp anvelopele nu sunt utilizate, cu atât mai repede ele se usucă, se strică, așa că cel mai bine este de cumpărat anvelope noi. Anvelopele second hand, importate din Germania, sunt deseori deformate, explodează repede, Se întâmplă, că după ce sunt utilizate o săptămână, anvelopele se uzează atât de tare  că trebuie  aruncate, astfel că oamenii plătesc mai mult și în zadar. Cumpărați anvelope noi, din Belarus, acestea sunt cele mai calitative, spun meșterii.
 
Șoferii susțin că au lăsat totul pentru  ultima zi din cauza lipsei de  timp  și bani.
Care și cum reușește, mulți oameni se pregătesc mai din timp, cu jumate de lună înainte, deoarece aceasta este securitatea voastră, a celor care conduc automobilul, cine știe, astăzi este vremea fără precipitații, dar mâine poate să ningă și să fie înghețuri. Nu-i după leafa, dar dacă duci copii, familia, clar lucru porți o grijă pentru cei apropiați, dar nu pentru mașină, mașini au fost și vor fi, dar viața e pe primul loc, afirmă un șofer care a venit să-și reechipeze roțile.
 
Potrivit polițiștilor de patrulare, un microbuz de pe rută Cahul – Chișinău plin cu pasageri, s-a răsturnat azi-dimineață tocmai din cauza neechipării roților cu pneuri de iarnă. În acest sens, Inspectoratul Național de Patrulare a dat indicații inspectorilor să verifice starea microbuzelor care intră în gările auto. Un astfel de echipaj a fost  dislocat și la gara auto din Bălți, în consecință, șoferii nedesciplinați au fost atenționați.
Domnule șofer, uitați-vă ce anotimp este afară, debarcați toată lumea la stație, apoi dumneavoastră mergeți și schimbați anvelopele, l-a avertizat polițistul de patrulare.
Toate roțile sunt de iarnă, doar că una s-a defectat și am pus-o pe aceasta de schimb. Ei sunt foarte corecți, deoarece e timp de iarna, e lunescos și se întâmplă foarte multe accidente, eu sunt de acord cu ei și nu am nimic împortivă. Da, eu sunt la curent, privesc televizorul și se observa dezordinea aceasta de pe drumuri. Am auzit că astăzi la Peresecina sunt foarte multe probleme de circulație, dar nu știu din ce cauză, poate, totuși, nu au schimbat cauciucurile la timp. Fiindcă este greu de trait în țară, nu-s călători nu-s bani, ce să facem noi?, se plânge un șofer de microbuz.
De asemenea, ofițerii de patrulare avertizează participanții la trafic să fie atenți și să-și echipeze obligator automobilele cu pneuri de iarnă, or, în caz contrar vor fi  amendați.
După cum s-a menționat în legatură cu schimbării situației climaterice, atenționăm toti participanții la trafic, privind necesitatea schimbării anvelopelor de iarnă, astfel în corespundere cu punctul 122, Aliniatul Aplicarea legii procesuale penale faţă de cetăţenii străini şi apatrizi, toți participanții la trafic în cazul prezenții pe ii carosabile a pezii sau a gheții sunt obligați modifice sau schimbe la vehiculele utilizate pneurile, cu protectorul respectiv sezonului . Totodata, informăm asupra faptului că în corespundere cu prevederea Articolului 228, Aliniatul 2 al Ccodului Contravențional, conducerea vehiculelor neechipate cu anvelope de iarna se sancționează cu o amendă de la trei la șase unități convenționale, totodată ,în corespundere cu prevederile Articolului 224, Aliniatul 1 Conducerea vehicolelor pe drumurile naționale neechipate cu anvelope respective, se sancționează cu o amendă de la 900 la 1500 lei, avertizează ofițerul INP, Victor Vasilos.
 
Schimbarea anvelopelor de vară pe cele de iarnă se face în momentul în care temperaturile scad sub 7°C. Anvelopele de iarnă se pot identifica ușor prin prezența pe lateralele pneului a literelor M și S.
Spre deosebire de anvelopele de vară, aceste pneuri au compuși care le permit să rămână elastice la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă in condiții de frig (vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață). Ele mai pot fi identificate și prin marcaje speciale, respectiv un simbol cu 3 Vârfuri de Munte cu Fulgi de Zapadă .
Mai există și anvelopele all-season sau mixte, însă acestea nu sunt ”recunoscute” drept pneuri de iarnă. În plus, ele sunt și mai scumpe. Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate, afirmă experții din domeniu, doar dacă au marcajul caracteristic anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”), altminteri, conducătorii auto riscă să fie amendați.
 
 
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"