NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Abonați la banii publici. Cum consilierii raionali din Fălești și Sângerei își împart contractele cu statul

Zeci de consilieri raionali din Fălești și Sângerei se pot lăuda cu afaceri profitabile, care, coincidență sau nu, înfloresc odată ce devin funcționari publici. Companiile unora dintre ei par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă pe bandă rulantă contracte de sute de mii, și chiar milioane de lei, cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea.

Unul dintre cei mai vocali consilieri din Fălești este PLDM-istul Liubomir Sacara, care a fost susținut de către partid și în calitate de candidat la funcția de primar al orașului Fălești în cadrul alegerilor din 2015. Firma Demaror SRL, co-fondată de
acesta, a câștigat concursuri de achiziții publice în valoare de milioane de lei, încheind contracte preponderent cu structuri ale Consiliului Raional Fălești, dar și cu primării.

Compania Demaror SRL este administrată de fratele lui Liubomir Sacara, Pavel Sacara. În perioada 2013-2019, compania alesului local a semnat peste 30 de contracte de achiziție în valoare totală de 13 milioane de lei. Cel mai gras contract a fost încheiat la 17 octombrie 2018, cu Aparatul Președintelui Raionului Glodeni.

Contra sumei de 4,6 milioane de lei, firma lui Sacara s-a angajat să execute lucrări de reparație capitală a stadionului central din orașul Glodeni. Alte contracte bănoase, în valoare de 895 de mii, respectiv 535 de mii de lei au fost încheiate cu primăriile Mărăndeni și Risipeni, în perioada în care acestea erau conduse de primari PLDM-iști.

Un alt consilier care activează în cadrul Consiliului Raional Sângerei este domnul Gheorghe Iamandii, din partea Blocului Electoral ACUM „Platforma Da și PAS” care administrează cu AGROENERGETICA S.R.L.

Firma a fost fondată în anul 2006 și se ocupă de comerțul cu ridicata al mașinilor și echipamentelor utilizate în industrie, comerț, și transporturi, dar și de construcțiile complete și parțiale de clădiri și construcții inginerești. Coincidență sau nu, de când a devenit consilier raional în 2019, vânzările nete ale companiei conduse de către Iamandii au crescut de circa 10 ori, de la 62,900 MDL în 2019, la 504,100 MDL în 2021.

La fel de profitabile sunt și afacerile consilierului raional PDM-ist Vasili Marandiuc, care este fondator (20,00%) al companiei S.R.L. ALODIU-NORD. Compania se bucură de un număr impresionant de 42 angajați și venituri de zeci de milioane de lei. Se pare că veniturile din vânzări ale companiei vizate au crescut proporțional cu avansarea lui Marandiuc în poziția sa de consilier raional. Pe parcursul ultimilor ani, S.R.L. ALODIU-NORD a semnat multiple contracte grase, de prestare servicii transport, cu Primării ale raionului Sângerei conduse de Primari democrați.

Vasile Marandiuc deține cote de participare în 3 companii agricole. Prima este compania deja-menționată “Alodiu Nord”, pe care a fondat-o în anul 1995, și unde are o cotă de participare de 81,5%. O altă firmă fondată împreună cu fiii, în anul 2002, este ”Semedar-Agro”, unde deține o cotă de 40%. A treia firmă este Gospodăria Țărănească ”Marandiuc Vasili”, unde actualul consilier raional deține cota de 100%. În toate cele trei cazuri, Marandiuc indică valoarea acestora de 0 lei.

Spiritul întreprinzător al consilierilor raionali din Fălești și Sângerei este lăudabil, dar și problematic atunci când barierele dintre viața de afacerist și cea de consilier raional sunt șterse.

 

Această investigație a fost elaborată în cadrul proiectului „Clubul Tinerilor Monitori ai Banilor Publici”, implementat de către Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Clubul Tinerilor Monitori ai Banilor Publici a fost ghidat de către Ciolac Valeria, expertă a Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia donatorului.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"