NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Absolvenții liceelor din nordul țării optează pentru studii la universitățile din România

Peste 20 de universități din România au prezentat sâmbătă, 6 iulie, ofertele de studii pentru tinerii absolvenți ai liceelor din Bălți și din nordul țării. Curtea Liceului Teoretic ,, Mihai Eminescu” din Bălți, unde a fost organizat târgul, a fost plină de viitorii studenți care, împreună cu părinții și prietenii, au analizat cu atenție ofertele  universităților din România. Federația Tinerilor Români de Pretutindeni organizează acest târg pentru al 7 an consecutiv. După cum se poate observa, numărul candidaților la admitere la studii în afară țării crește semnificativ în fiecare an.
 
La târg au participat universități din 18 orașe. Menționăm că de la Iași, Timișoara și București au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții de învățământ superior.
,,Anul acesta ne bucurăm să avem alături de noi și câțiva profesori, care au venit să ne susțină în promovarea ofertelor educaționale. , a spus Liuba Eremia, președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.
Reprezentanții universităților din România au oferit informații  referitor la natura specialităților, la cazare, cât și la alte lucruri necesare de știut.
 
,,Avem locuri bugetare pentru studenții basarabeni asigurate și cazare avem gratuită. Au posibilitate să meargă prin programul Erasmus. , a remarcat, Adina Spînu, lector al Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad.
,,Universitatea din Craiova oferă 248 de locuri dintre care 166 sunt cu bursă și 87 fără bursă. La fel, universitatea noastră oferă și cazarea obligatorie pentru toți basarabenii veniți în Craiova. La noi căminile sunt cu taxă, doar că taxa variază între 55 și 120 roni maxim., a menționat o reprezentantă a Universității din Craiova.
Majoritatea tinerilor prezenți la acest târg au optat pentru studii la universitățile din România, deoarece, consideră ei, diploma de studii obținută acolo este recunoscută în Uniunea Europeană, astfel, perspectivele de angajare, de carieră sunt mult mai bune.
,,Am venit să mă informez ce acte îmi trebuie pentru admitere. Dacă am șansa să fiu admis la studiile din România și care sunt avantajele și dezavantajele universităților din această țară. Oferte atrăgătoare am observat la universitățile din Cluj, Timișoara și Suceava.  , ne-a spus Ion.
,,Deși nu am terminat clasa a XII-a, sunt abia în a XI-a, am venit, pentru că vreau să mă decid mai rapid ca să am un viitor construit din timp.  , a subliniat o domnișoară.
,, Sunt foarte binevenite. Ar fi bine să fie propuse ofertele și a mai multor universități, și mai des. În așa mod, ca toți să reușească să afle tot ce este necesar, aici, poți afla multe lucruri, care nu sunt disponibile online.  , a remarcat un tânăr.
,,Vrem să optăm pentru România, vrem să facem studiile acolo și am venit să vedem ce posibilități avem și să decidem mai departe.
– A-ți găsit vreo ofertă potrivită?
– De fapt, noi am studiat online de tot ce este nevoie. Acum am venit să concretizăm careva întrebări, dar am decis deja, unde vom merge la studii. , a menționat un părinte.
Remarcăm că în ultimii 12 ani, numărul de studenți în R. Moldova s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019, unul dintre motivele principale ar fi faptul că mulți tineri aleg să-și facă studiile peste hotare, întrucât, în opinia lor, calitatea studiilor de acolo este mult mai înaltă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"