NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Abuzate sexual în aceeași zi în nordul țării. Unde se pot adresa victimele violurilor

Numărul cazurilor de viol este în creștere în Republica Moldova. Ieri, o minoră de 14 ani din Sîngerei s-a plâns poliției că a fost abuzată sexual de mai multe persoane, iar o tânără de 21 de ani a fost agresată de un șofer în timp ce făcea autostopul în raionul Rîșcani. La centrul de tip Barnahus, deschis în luna mai la Bălți, au fost înregistrate deja 45 de cazuri de abuz sexual în rândul copiilor din nordul țării.

Minora din Sîngerei a fost găsită ieri zăcând la pământ după ce ar fi fost violată de mai mulți indivizi. Astăzi, poliția a reținut trei suspecți.

„Aceștia s-au dovedit a fi un bărbat de 36 de ani și altul de 32 de ani din Cotiujenii Mici raionul Sîngerei, dar și un tânăr de 20 de ani din satul Bălășești din același raion. Unul dintre suspecți are antecedente penale, fiind cercetat anterior pentru huliganism”, a declarat Silvia Vetcu, ofițera de presă a IGP.

În asemenea cazuri, victimele pot găsi un loc de refugiu și consiliere la centrul de tip Barnahus din Bălți. Primul care le vine în ajutor este psihologul.

„Aseară, de exemplu, a fost o situație în care s-a solicitat intervenția psihologului nostru la fața locului pentru o minoră care se afla într-o stare bulversantă, fiind suspectă că ar fi fost violată. Acesta a fost primul contact în care copilul spune anumite circumstanțe despre cele întâmplate”, a spus Carolina Bagrin, directorul Centrului de tip Barnahus din Bălți.

În cadrul instituției activează psihologi, juriști, lucrători medicali, asistenți sociali, polițiști, dar și medici legiști. Scopul lor este să prevină retraumatizarea minorilor.

„Abuzatorul care profită de copil nu este un om străin, nu este un om de pe stradă. În marea partea a cazurilor sunt oamenii pe care copilul îi știe, sunt oamenii cu care copilul interacționează. De aceea este foarte important să-i învățăm pe copii limitele care trebuie să existe între adult și copil”, a precizat Dana Lichii, psiholog.

„Avem setul ginecologic, care este format din masă, care este reglabilă în dependență de vârsta copilului, și aparatul, colposcopul, care oferă o vizibilitate a procedurii mai clară. El poate înregistra și video și foto. Acesta este al doilea aparat de acest tip în Republica Moldova”, a adăugat Natalia Velicico, asistentă medicală.

Iar juriștii de aici sunt gata să apere drepturile minorilor care au avut de suferit.

„Stabilim care este problema, intrăm în esență, vedem la ce compartiment, ce drepturi au fost încălcate. Le aducem la cunoștință prevederile și normele legale, aspectele din prevederile Codului Penal, adică calificăm fapta, explicăm cum este calificată, ce asistență a avut din partea organelor de drept până la momentul actual, cum se încadrează ele, deci la compartimentul respectiv”, a conchis Ruslan Chicimaniuc, jurist.

În primele luni ale acestui an, 163 de minori au devenit victimele ale infracțiunilor cu caracter sexual. Cei mai mulți au vârsta între 13 și 15 ani. În majoritatea cazurilor, victimele își cunosc agresorii, aceștia fiind prieteni sau chiar rude.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"