NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 10 aprilie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 10 aprilie:

1893

S-a născut preşedintele Zemstvei Bălți


La 10 aprilie 1893, la Cuhneşti, judeţul Bălţi, gubernia Basarabia, s-a născut Constantin Leancă, om politic român, preşedintele Zemstvei Bălți din 1917 în gubernia Basarabia, deputat în Parlamentul României între anii  1919-1939. La începutul lui martie 1918,  Constantin Leancă a fost unul dintre autorii unei scrisori trimise Sfatului Ţării de la Chişinău în care era revendicată Unirea Basarabiei cu România. În perioada interbelică a fost membru al Partidului Ţărănesc din Basarabia, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc din România.

1912

Titanicul a plecat în primul și singurul voiaj


Nava de pasageri Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.
Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume  în momentul când a plecat  la 10 aprilie 1912 în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York. La patru zile de la plecare, la orele 23:40, pachebotul s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la orele 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului, și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 aflate pe vas în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
 

1970

Paul McCartney părăsește The Beatles


Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.
The Beatles a fost format la Liverpool, Anglia a devenit  unul dintre trupele a cărei muzică a  influentat cel mai puternic era rockului ce a urmat. Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie).
 

2010

Accidentul aviatic de la Smolensk


Președintele Poloniei, Lech  Kaczymski, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi și-au pierdut viața în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia. Membrii delegației poloneze urmau să participle la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"