NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 12 aprilie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 12 aprilie:

1961

Primul om în cosmos


Nava cosmică a fost lansată la orele 9 și 7 minute de pe cosmodromul Tiuratam. O cameră de televiziune, instalată la bordul navei, a transmis în permanență imagini despre gesturile, atitudinea și mișcările cosmonautului până la ieșirea de pe orbită. Pe toată durata misiunii, Gagrin a făcut însemnări în jurnalul de bord. Astfel, a fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât și la ieșirea ei în lumină. Nava pilotată de Gagarin a făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pământ.

1457

Ştefan cel Mare a devenit domnitor


La 12 aprilie 1457, în urma bătăliei de la Doljeşti împotriva domnitorului Petru Aron, Ştefan cel Mare vine la domnia Moldovei. În decursul aflării pe tron, el a repurtat mai multe victorii în bătăliile cu turcii, tătarii, polonezii, ungurii și graţie tradiţiei populare şi cronicilor, a devenit un erou legendar.
 

1877

A început războiul ruso–turc


România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său. Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre. Printre factorii care au dus la declanșarea războiului se numără deșteptarea conștiinței naționale a popoarelor din Peninsula Balcanică și dorința Rusiei de a recupera teritoriile pierdute în urma înfrângerii în Războiul Crimeei, de a recăpăta supremația în Marea Neagră,  încurajând în acest sens mișcările politice de eliberare a popoarelor din Balcani de sub dominația otomană.
 

1945

A decedat Franklin D. Roosevelt


În consecință, vice-președintele Harry Truman depune jurământul și devine cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite. Franklin D. Roosevelt  s-a remarcat ca fiind  una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan național și international. El a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"