
Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 14 septembrie
1848 – S-a născut Adolf Albin, șahist român
La 14 septembrie 1848 s-a născut Adolf Albin, șahist român. Este autorul primei cărți despre șah în limba română. A câștigat mai multe turnee, iar cel mai important premiu din carieră l-a obținut la New York, ocupând locul doi la Campionatul Mondial de Șah.
1895 – A fost inaugurat podul „Carol I” de pe Dunăre
Câțiva ani mai târziu, la 14 septembrie 1895 a fost inaugurat podul peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, pod care s-a numit mai întâi „Carol I”. La acea vreme, era cel mai lung din Europa și al treilea din lume.
De atunci și până azi, a avut de suferit pe urma mai multor accidente. Cele mai recente lucrări de reparație au fost demarate în 2014.
1901 – Theodor Roosevelt devine al douăzeci și șaselea președinte al SUA
Șase ani mai târziu, Theodore Roosevelt a devenit, la doar 42 de ani, președinte al Statelor Unite.
Theodore Roosevelt a servit multiple roluri politice și non-politice în societatea americană de la începutul secolului al XX-lea, fiind om politic, istoric, naturalist, explorator și militar.
1928 – A fost inaugurată „Crucea eroilor” de pe Vârful Caraiman (Munții Bucegi)
La 14 septembrie 1928, pe vârful Muntelui Caraiman, a fost dezvelit monumentul închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial.
Monumentul a fost desemnat de către „Guinness World Records” cea mai înalt crucifix amplasat pe un vârf montan. Conform unei legende, monumentul de pe Caraiman a fost realizat datorită unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria, în care a văzut Munții Bucegi stropiți cu sângele eroilor.
1959 – Prima sondă a atins suprafața lunii
La aproape trei decenii distanță , pe 14 septembrie, 1959 Sonda sovietică Luna 2 ajunge pe Lună, devenind primul obiect făcut de om care a atins suprafața satelitului natural al Terrei. Sonda a fost lansată după a doua încercare.
1993 – S-a stins din viață Geo Bogza
Iar la 14 septembrie 1993, a murit Geo Bogza, scriitor român, teoretician și exponent al avangardei. A stat la închisoare, fiind acuzat de pornografie.
Între anii 1952-1969 a fost deputat în Marea Adunare Națională. În 1955 devine membru al Academiei Române, în 1971 a fost decorat cu titlul „Erou al Muncii Socialiste”, iar în 1978 primește Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor din România.
Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.