NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 15 septembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale zile de 15 septembrie


1486 – A început construcția unui nou palat domnesc la Hârlău

Din ordinul lui Ștefan cel Mare, a început construcția palatului domnesc de la Hârlau.

Curtea domnească din Hârlău a fost atestată pentru prima dată în anul 1384. În prezent, aceasta este în ruine.

În anul 2015, ansamblul curții domnești din Hârlău a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași. Cronicarul Gheorghe Ureche scria în letopisețul său că la Hârlău au locuit descedenții lui Ștefan cel Mare.

1521 – A murit Domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab

După ce a urcat pe tronul Țării Românești, Neagoe Basarab a încurajat dezvoltarea comerțului și meșteșugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat să mențină relații de prietenie cu Ungaria, Roma și Veneția.

Neagoe Basarab a continuat obiectivele politice inițiate de Ștefan cel Mare și încearcă să devină parte a unei coaliții a statelor răsăritene împotriva Imperiului Otoman

1830 – A fost inaugurată prima linie de cale ferată din lume

Prima cale ferată a fost inaugurată, pe 15 septembrie 1830, în Anglia.

Evenimentul a fost umbrit de moartea parlamentarului William Huskisson, care a fost lovit de locomotiva Rocket. Huskisson a vrut să se dea jos din vagon pentru a-l saluta pe premierul britanic și nu a fost atent. Locomotiva i-a retezat piciorul și a fost dus de urgență cu o locomotivă către cea mai apropiată localitate, dar a pierdut prea mult sânge și a murit. Presa vremii relatează că în încercarea de a-l salva pe parlamentar, locomotiva ar fi parcurs 24 km în 25 de minute (cu o viteză medie de 55 km/h)

1831 – A fost pusă în funcție cea mai veche locomotivă cu abur din lume

Un an mai târziu, a fost pusă în funcție cea mai veche locomotivă cu abur din lume, John Bull, locomotivă cu aburi de fabricație britanică ce a funcționat în statul New Jersey, Statele Unite. A fost pusă în funcțiune pentru prima oară pe 15 septembrie 1831, iar în 1981, când a fost repusă în funcțiune de Institutul Smithsonian, a devenit cea mai veche locomotivă cu aburi funcțională din lume.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"