NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 16 septembrie

Această zi în Istorie

În 1836, leul devine monedă în Țara Românească.

La 16 septembrie 1836, Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Vorbind în termenii de azi, leul era pe atunci o moneda virtuală care nu era pusă în circulație, fiind doar o formulă simbolică, folosită în calcule.

 

În 1630 a fost fondat orașul Boston.

La 16 septembrie 1630 coloniștii puritani din Anglia au pus temeliile orașului Boston. Acesta este cel mai mare oraș din Massachusetts și unul dintre cele mai vechi din Statele Unite.

Neoficial, Boston e considerat capitala acestei regiuni istorice, datorită impactului economic și cultural pe care îl are. În 2009, orașul avea o populație de peste 600.000 de oameni, fiind al douăzecilea ca mărime din SUA.

 

La 16 septembrie 2000 s-a stins din viață Ioan Alexandru.

Ioan Alexandru a fost scriitor și om politic. A publicat în timpul vieții peste 30 de cărți – poezie, eseu, publicistică, traduceri din literatura universală.

În perioada 1990-1992 a fost deputat în Parlamentul României, iar între 1992 și 1996 a fost senator.

A decedat în anul 2000, la Bonn (Germania) și a fost înmormântat la Mănăstirea Nicula.

Astăzi este Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon, marcată în baza unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, la 16 septembrie 1987.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"