NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 18 septembrie

 Vă prezentăm principalele evenimente ale zile de 18 septembrie

 

53, e. n. – S-a născut împăratul Traian.

În anul 101, Traian  a lansat o expediție în regatul Dacia, aflat la nord de Dunăre și, un an mai târziu, l-a forțat pe regale Decebal să capituleze. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus, cuceritorul Daciei.

 1739 – A fost semnat Tratatul de la Belgrad.

Și tot la 18 septembrie, în anul 1739, a fost semnat Tratatul de la Belgrad, între  Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic. Astfel, se punea capăt războiului în care Imperiul Habsburgic, alături de Imperiul Țarist, au luptat împotriva otomanilor.

1783 – A murit matematicianul şi fizicianul elvețian Leonhard Euler.

Euler este considerat unul dintre cei mai remarcabili matematicieni, cunoscut mai ales pentru ideile sale despre mişcarea planetelor şi a cometelor.

1851 – A apărut prima ediție a cotidianului american The New York Times.

La început se numea „The New York Daily Times”. Până în 2008, publicația a obținut 98 de premii Pulitzer, și a apărut în tiraje de până la un milion de exemplare.

 1967 – A murit fizicianul John Douglas Cockcroft.

A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator de particule. A fost unul din oamenii semnificativi ai Proiectului Manhattan, prin natura domeniilor în care era expert. Pentru activitatea sa științifică, Cockcroft a obținut Premiul Nobel.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata