VIDEO | Această zi în istorie: 28 noiembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 28 noiembrie:

1877

 Căderea Plevnei

Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877–1878. După ce armata rusă a traversat Dunărea la Sviștov, ea a început să avanseze spre centrul Bulgariei, cu scopul de a trece Munții Balcani spre Constantinopol, evitând cetățile turcești fortificate de pe malul Mării Negre. Armata otomană condusă de Osman Pașa, întoarsă din Serbia după un conflict cu acea țară, a fost masată în orașul fortificat Plevna, oraș întărit și înconjurat de numeroase redute, aflat la o importantă intersecție de drumuri.

 

1520

 A fost descoperită o nouă strâmtoare

Fernando Magellan a făcut ocolul lumii cu cinci corăbii, care aveau un echipaj de 237 de oameni. La 21 octombrie, de ziua „Fecioarei Maria”, el descoperă în apropierea latitudinii de 52 grade o peninsulă pe care o numește „Capul Fecioarelor”. O furtună teribilă, care a durat peste 36 de ore, împinge corăbiile la 1 noiembrie, de Ziua morților, într-o strâmtoare, ceea ce-l determină pe Magellan să o boteze Estreito de Todos los Santos.

 

1943

Prima întâlnire dintre Stalin, Roosevelt şi Churchill

La 28 noiembrie 1943 a început Conferinţa de la Teheran. Aceasta a fost  primă întâlnire dintre Stalin, Roosevelt şi Churchill. Conferinţa a durat 3 zile,  până la 1 decembrie. În cadrul acestei conferinţe au fost luate două decizii importante: 1. organizarea unei debarcări în Normandia (provincie franceză), proiect botezat drept „Operaţiunea Overlord” şi fixată pentru luna mai 1944 (întârziată la 6 iunie), şi  2. respingerea de către Stalin şi Roosevelt a proiectului britanic de ofensivă în Mediterană şi Balcani. Soarta Germaniei şi Poloniei au fost egal evocate în cadrul conferinţei şi s-a convenit la crearea unei organizaţii mondiale de securitate cu participarea celor patru mari puteri (viitoarea ONU): SUA, Marea Britanie, U.R.S.S. şi China.

leave a reply