NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 9 ianuarie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 9 ianuarie:

1873

A murit Char-Louis Napoléon al III -lea

Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. 9 ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.
 

1900

A fost înființat clubul de fotbal Lazio

Lazio este un club de fotbal italian din Roma, Italia, care evoluează în Serie A. A fost fondat în anul 1900 și joacă meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, iar simbolul echipei este Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei și unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din Italia.
 

1968

 A fost consituit OPEC-ul

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este o organizație internațională alcătuită din 14 țări. Sediul central al OPEC se află la Viena, Austria. Organizația este considerată de mulți observatori drept un cartel. Scopul principal al organizației, conform statutului ei, este determinarea celor mai bune modalități pentru apărarea intereselor statelor membre, în mod individual și colectiv, precum și întocmirea și adoptarea metodelor pentru a garanta stabilizarea prețurilor pe piețele acțiunilor petroliere internaționale în vederea eliminării fluctuațiilor dăunătoare și inutile.
 

1844

A apărut revista „Propăşirea

Apare la Iaşi periodicul „Propăşirea”, care continua programul Daciei Literare. Revista era condusâ de Mihail  Kogalniceanu și Vasile Alecsandri care au publicat eseul „Puterea armată si arta militară de la intemeierea Prințipatului Valahiei și până acum” de Nicolae Balcescu, pe care marele istoric Nicolae Iorga îl consideră „un minunat capitol de istorie, care n-ar sta tocmai rău nici sub condeiul unui istoric de azi“.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"