NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Achitări cu criptomonede și călătorii virtuale. Rezultatele Hackatonului Web 3 din capitală

Trei echipe IT din R. Moldova vor fi ghidate timp de o lună de experți americani în domenii tehnologiilor viitorului precum Web 3, NFT și Blockchain. Este vorba despre echipele câștigătoare din cadrul Hackatonului organizat la Chișinău, care au prezentat idei inovative, menite să rezolve probleme sociale din R. Moldova prin intermediul tehnologiilor informaționale.

În cadrul Hackatonului, 15 echipe au prezentat soluții sustenabile în rezolvarea problemelor sociale din țara noastră, utilizând tehnologiile viitorului. Dorian Lisnic are 16 ani, și împreună cu echipa sa a prezentat proiectul digital ,,MetaFarm”, care presupune un ecosistem global de management al fermelor virtuale și reale.

,,Ferma noastră va fi în mediu virtual, cât și în real. Terenul se află în Edineț, satul Viișoara, lângă râul Prut, deci, un mediu bio pur. E deschis pentru toți oamenii care vor veni, iar construcțiile vor începe în anul 2025.  Fiecare om va putea să îmbrace ochelarii VR și să se teleporteze în ferma noastră. Vei putea să mergi prin ferma noastră, să vezi cum lucrează ferma și cum arată totul”, a spus Dorian Lisnic, participant la Hackaton

Iar Alexa vrea un mediu cât mai curat. Ea crede că cetățenii nu sunt motivați să recicleze. Proiectul propus de echipa sa are drept scop remunerarea persoanelor care au grijă de mediul înconjurător.

,,Noi vrem să digitalizăm ecologia. Noi vrem să creăm o monedă, care se va numi E-Coin. Prin această monedă vrem să motivăm oamenii să recicleze.  Iar cu acești E-Coins ei vor putea să-și cumpere premii. De exemplu, dacă strângi 10 E-Coins o să-ți poți cumpăra o husă pentru telefon sau să-ți cumperi un serviciu. De exemplu, o fotografie cu un fotograf, o poză editată, adică vor fi servicii pe care oamenii vor putea să le cumpere cu hârtie reciclată”, a menționat Alexa Echim, participantă la Hackaton.

Echipa câștigătoare a Hackatonului este Talk Earn. Membrii ei au elaborat o aplicație prin intermediul căreia vor ajuta specialiștii să-și monetizeze expertiza prin apeluri video și să prezinte servicii online, care vor fi achitate cu criptomonede.

,,Noi oferim posibilitatea utilizatorilor de a-și găsi experți în rezolvarea problemelor lor, cât și experților, fără ca să aibă careva intermedieri. Să iasă direct la comunitatea lor prin aplicație, iar tehnologia noastră să ofere servicii prin life consultation către comunitatea lor”, a spus Andrei Țînțari, participant la Hackaton.

Hackathonul a fost organizat de proiectul Tehnologiile Viitorului și Yep! Moldova, cu susținerea USAID și Suedia în perioada 23-25 septembrie. Timp de trei zile, 100 de tineri din Republica Moldova și-au încercat puterile în singurul concurs ce antrenează ultima generație a tehnologiilor Web.

,,Moldova poate reprezenta un concurent competitiv regional, dar și global. Aici se întâmplă lucruri speciale. Aceste activități inspiră toți oamenii din R. Moldova să cunoască și să afle despre ceea cu ce noi ne ocupăm. Să asculte despre problemele reale din Chișinău, R. Moldova, dar și probleme globale. De exemplu, câini vagabonzi, poluarea, schimbarea climei. Membrii echipelor au venit cu soluții inovative pentru rezolvarea acestor probleme, unde au prezentat sustenabilitatea tehnologiilor informaționale”, a declarat Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova.

Experții americani în tehnologiile viitorului consideră că în R. Moldova există tineri care pot aduce schimbarea în țară și să atragă cât mai mulți investitori străini.

,,Aici sunt oportunități pentru locuitorii din R. Moldova. Ele sunt create pentru ca oamenii să nu părăsească țara. Noi am observat că tehnologiile se dezvoltă pe zi ce trece, astfel încât oamenii pot să lucreze și să trăiască în mod virtual. În acest context, Web 3 reprezintă un instrument prin intermediul căruia oamenii pot trăi și chiar lucra peste hotare, de acasă”, a menționat  Michael Littig, Director de porgramare la ,,The Hug”, co-fondator ,,Zuckerberg Institute”.

,,R. Moldova se poate mândri cu oameni care sunt într-un pas cu timpul. Această țara are oameni inovatori și creatori. La moment, noi am observat oameni care au idei bune, dar trebuie să fie ghidați de comunitate, rețele. Eu consider că R. Moldova poate deveni o țară dezvoltată precum cele europene”, a spus Meg Riordan, Chief Learning Officer The Possible Zone.

În urma desfășurării Hackatonului, în premieră, în R. Moldova va fi formată prima comunitate Web3, care reprezintă cea de-a treia generație Web după versiunile 1.0 și 2.0 și se remarcă prin soluții avansate de confidențialitate, descentralizare și mai multă autonomie pentru creatori. Hackathon Web3 & Blockchain a fost cel de-al treilea din seria de 3 evenimente cu mentori din SUA, organizate în perioada 21-25 septembrie în țara noastră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"