
„Nu alungați specialiștii de la Spital!”. Mai mulți activiști civici, înarmați cu pancarde, au protestat astăzi, împotriva administrației Spitalului Clinic din Bălți. Șefii instituției medicale sunt acuzați că, pe timp de pandemie, ar fi concediat 14 medici care activau în Secția Reanimare. Administrația spitalului respinge acuzațiile și le consideră nefondate.
Nu alungați specialiștii din Spital. Nu alungați specialiștii din Spital. Jos administrația Spitalului Clinic Bălți”, au scandat protestatarii.
Valentina Baltag este unul dintre medicii care au fost nevoiți să se concedieze acum trei luni, din cauza managementului defectuos al administrației. Femeia a lucrat mai bine de opt ani în calitate de medic anesteziolog-reanimatolog în Secția Reanimare.
Condiții de a munci nu aveam, aparate nu aveam, toți colegii mei s-au îmbolnăvit, erau internați la infecțioase. Era o situație așa de urâtă, gravă și apăsătoare atât moral, dar și fizic. Nu eram salarizați, la televizor spunea că medicilor le vor oferi salariu dublu, inițial, nu aveam nimic, noi adresam întrebări, sau făceam câte o postare pe facebook și întrebam unde este salariul nostru,unde e ceea ce ne-ați promis, ulterior noi eram insultați, alții amenințați, ne obligau să ștergem postările și ne spuneau că vom avea dosare penale”, s-a plâns medicul.
Din spusele activiștilor civici, anterior, în Departamentul Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Bălți activau 121 de cadre medicale. Acum, aici muncesc numai 68 de angajați, dintre care doar trei sunt specialiști în domeniu.
Din acești trei specialiști, o persoană va atinge curând vârsta de pensionare. Ceilalți doi vor să se concedieze din cauza presiunii care se exercită asupra lor din partea administrației, deoarece își cer drepturile. Din luna aprilie, ei tratează pacienții bolnavi de COVID și nu li se oferă adaosul salarial”.
„În aprilie, ei au prelevat 92 de teste din UPU. Medicii s-au îmbolnăvit, iar administrația le-a spus că s-au infectat din transport”, au menționat activiștii civici.
Totodată, aceștia au atenționat opinia publică că administrația exercită presiuni asupra medicilor, în rezultat aceștia sunt nevoiți să plece pe-un capăt.
Spuneți așa cum este, administrația alungă medicii buni și rămân să nu spun cine, care pleacă.. mai puțin experimentați. Când o venit omul și numai ai ce-i face, el deja este pe patul de moarte, mai are câteva ore de trăit, atunci cine e vinovat, ia să vedem cine e Igor Calistru, el s-a dus în sindicat și să-i aninăm lui mustrare aspră”, a adăugat Diana Grosu, activist civic.
Administrația Spitalului Clinic din Bălți respinge acuzațiile și spune că medicii au plecat din propie inițiativă.
Un caz avem vârsta de pensionare.Care au mers pentru reunirea familiei obținând un loc de muncă peste hotare, în România. Doctorul de origine siriană a primit azil politic în Franța și a plecat cu familie și copil. Un alt medic activa ca reprezentant la o companie farmaceutică, la noi doar cumula pe 0,5 și el a ales compania farmaceutică”, a precizat vicedirectorul Spitalului Clinic din Bălți, Ala Condrea.
„În serviciu terapie intensivă bloc central la moment activează 11 specialiști, în tot serviciul sunt angajați peste 15 specialiști, majoritatea au titlul de calificare în specialitatea anestezie și terapie intensivă. Pe familii pot să spun ce s-a întâmplat, majoritatea pur și simplu și-au schimbat locul de trai”, a adăugat șeful ATI, Serghei Pcela.
Totodată, conducerea instituției medicale a menționat că lista angajaților medicali care trebuie remunerați suplimentar este intocmită de Ministerul Sănătății.
Referitor la achitarea salariilor este serviciul de economie și sunt ordinile ministeriale care ne reglementează activitatea noastră avem controale de diferite etape și la nivel diferit, să dăm salariul după cum ne place nouă, după culoarea ochilor sau după nu știu ce după vârstă sau alte criterii nu este admis”, a specificat vicedirectorul Spitalului Clinic din Bălți, Ala Condrea.
În Spitalul Clinic din Bălți sunt angajați aproape 1 500 de persoane.