NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Afacere cu gutui într-un sat din raionul Fălești

Fructul preferat al zeiței frumuseții Afrodita, crește în livada familiei Bejenari din satul Pârlița, raionul Fălești. Acum zece ani, Mihail și Olga au plantat un hectar de pământ cu gutui, una din puținele livezi de acest fel  din nordul Republicii Moldova. Fructul gustos și aromat este la mare căutare pe piața mondială, dar din cauza pandemiei de Covid-19, soții Bejenari sunt nevoiți să-și realizeze marfa doar pe piața internă.

Gutuii au fost roditori chiar și în acest an secetos. Asta pentru că fructul este rezistent la diferite condiiții climatice.

„Plantația de gutui are zece ani de când am plantat-o. Este al treilea an de când am început recoltarea fructelor. Chiar dacă a fost un an secetos, gutuile au crescut normal, de o mărime mijlocie.  Gutuia nu este o cultură bănoasă, mai degrabă o cultură de fudulie pentru că nu fiecare își permite să cumpere gutui și să pregătească diferite feluri de mâncăruri.”, povestește Miahil Bejenari, agronom.

 În livada familiei Bejenari găsim două soiuri de gutui: “Заря și “Комета”, care diferă după forma fructelor.

„Aceste două forme de gutui sunt gustoase ca mărul și para. Ele sunt mai întrebuințate și mai bune pentru că sunt mai ușor de consumat. Noi le culegem, ne încadrăm în timp, până la 1 noiembrie cred că vom termina deja recoltarea lor. Avem de vânzare 15-20 tone de gutui. Sunt cumpărători, cam răruți, dar sunt.”,  spune Miahil Bejenari, agronom.

Mica afacere de familie este o sursă importantă de venit pentru cei doi pensionari.

Adevărul că, în acest an, comercializarea fructelor este mult mai dificilă din cauza pandemiei de COVID-19.

„Este foarte greu și complicat. Mai ales anul acesta cu pandemia avem probleme la realizare. Clar că se fac investiții mari și dăm bani cu grămada, dar îi scoatem foarte greu. În fiecare zi realizăm cât putem. Dacă înainte erau deschise hotarele, toți veneau și le cumpărau de la noi cu autocarele, acuma ceea ce producem vindem numai pe piața moldovenească. Eu vând la Pârlița, Bălți și Răuțel, mărturisește Olga Șoronca, agronomă.

 Gutuile sunt bogate în provitamina A, vitaminele B și C, în fibre și minerale. Acestea nu conţin multe grăsimi, iar valorile nutriţionale sunt benefice pentru sănătate.

„ Gutuiul aruncă toxinele din organism și este foarte benefic pentru copii, tineret. Ei trebuie să mănânce gutuia anume în stare proaspătă.  În rest, se fac compoturi și dulcețe, povestește Olga Șoronca, agronomă.

„Facem țuică din gutui. Este un produs foarte costisitor, din o sută de kilograme de gutui obținem 5 l de țuică”,  spune Mihail Bejenari, agronom.

Prețul unui kilogram de gutui pe piața din Republica Moldova este de zece lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"