
Agricultorii trec la energia verde. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în cadrul unei companii din satul Drăsliceni, raionul Criuleni. Anual, aceasta recoltează și exportă aproape 4.000 de tone de fructe, care ajung în piața Uniunii Europene.
„Marfa companiei noastre o exportăm în proporție de 90% în Uniunea Europeană, țările baltice, în Polonia, România, Austria, Germania, dar și în Belarus”, a declarat Ștefan Bîtlan, manager Fani SRL.
Sistemul fotovoltaic nou instalat va alimenta cu energie alternativă linia de sortare și ambalare a companiei, care de mai bine de 7 ani exportă prune, struguri și caise. Pentru a deveni independentă energetic, compania are nevoie de încă un sistem fotovoltaic cu o capacitate de minim 50 kw.
„Prim stație fotovoltaică, cu o capacitate de 40 kw, a fost instalată în 2021. Anul acesta, în septembrie, am adăugat încă 22 kw. În total, această stație de 62 kw ne acoperă 60% din consumul nostru pe întreprindere”, a adăugat Valentin Știrbu, manager de export la Fani SRL.
Proiectul a fost realizat în cadrul programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, lansat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanţat de USAID şi Suedia.
„Finanțarea maximă acordată de ADMA este de 2,5 milioane de lei per beneficiar. Perioada contractului este de doi ani. Adițional, prin tehnologiile viitorului, fermierii, producătorii agricoli beneficiază și de un grant de până la 200 de mii de lei”, a menționat Maxim Popov, director al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
Costul proiectului de instalare a panourilor solare cu o capacitatea 22 KW a fost de aproape 300 de mii de lei, dintre care grantul acordat de Proiectul „Tehnologiile Viitorului” în valoare totală de peste 120 de mii de lei.
„Este foarte importantă relația dintre USAID, Ministerul Agriculturii, ADMA. Ajutăm și încurajăm afacerile în Moldova ca să devină competitive, să exporte cât mai mult și ca întreaga lume să afle despre aceste produse minunate. De exemplu, ca aceste prune, care devin cunoscute la nivel internațional”, a declarat Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova.
„Reieșind din criza globală energetică, care a început cu scumpirea produselor petroliere, cum ar fi prețul la motorină în 2021, acestea sunt vitale pentru dezvoltarea businessului, iar viitorul este în asemenea proiecte”, a adăugat Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agro-industrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5.000.000 de lei.
[…] Agricultorii trec la energia verde. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în cadrul unei companii din satul Drăsliceni, raionul Criuleni. Anual, aceasta recoltează și exportă aproape 4.000 de tone de fructe, care ajung pe piața Uniunii Europene, relatează NordNews.md. […]