NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ajută-l pe Petru! Băiatul din Soroca riscă să rămână orb

O zi i-a schimbat viața. Un adolescent din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca riscă să rămână orb după ce a mers la scăldat. Petru Scutari nu vede deloc de un ochi și are nevoie de o intervenție chirurgicală costisitoare în Turcia. Îi este frică că boala ar putea afecta și celălalt ochi și că nu va mai vedea niciodată lumina zilei.

Suferința familiei Scutari a început în această vară, când Petru a mers la scăldat. A revenit acasă cu o durere în ochi, care a progresat rapid. În câteva zile, băiatul a avut nevoie de ajutorul medicilor. Vrea să devină polițist de frontieră, dar se teme că este deja departe de acest vis.

 „Visul meu cel mare a fost să devin polițist de frontieră pentru că de mic îmi plăcea această profesie. Acum, din cauza ochiului nu pot, deoarece fără sănătate acolo nu faci nimic, povestește Petru Scutari, elev.

Recent, Petru a fost operat la ochiul stâng. Acum, așteaptă verdictul medicilor pentru a ști dacă se poate pregăti pentru transplantul de cornee.

 „Mi-au spus că o să vedem următoarea etapă, iar peste trei săptămâni să ne ducem să scoatem ațele și vom vedea ce să facem cu transplantul, unde îl facem, dar după cum mi-au spus medicii de la microchirurgia ochiului, doar peste hotare se poate de făcut așa intervenție, spune Victoria Scutari, mama băiatului.

Victoria Scutari se teme că fiul ei riscă să nu vadă deloc dacă nu va fi operat la timp. Petru Scutari are nevoie de o intervenție chirurgicală în Turcia, care costă nu mai puțin de 15 mii de euro. Mama băiatului este disperată și spune că nu are acești bani.

 „Doar soțul lucrează, eu sunt în concediu de maternitate cu doi copii, unul după altul și situația este foarte dificilă, dar aș vrea să îi salvez vederea la copil, degrabă are optsprezece ani, când mă gândesc că brusc nu poate vedea, mai spune Victoria Scutari.

Familia îl încurajează cum poate și speră că Petru își va recăpăta vederea în întregime.

 „Noi cu tata vrem ca la tine să fie totul bine noi vom merge până la capăt nu fi disperat, fii tare și curajos, așa cum te știm noi, să nu stai cu capul jos, să fii cu capul sus și să mergi înainte și vom merge până la capăt, spune mama băiatului.

Din cauza tratamentelor, Petru a rămas în urma colegi săi, nu mai poate fi la fel de activ și obosește mai repede la ore.

 „De la început de an școlar eu încă nu am fost la colegiu, doar acum, online și gata. Totuși, la colegiu este mai bine pentru că mai scrii, dar online este foarte obositor, spune Petru.

În ultimele luni, rudele le calcă pragul tot mai des și îi ajută cum pot.

 „Cum te simți puiu?

– Binișor

-Cum la tine?

-Bine

-Noi ne facem griji, toți își fac griji.

-Ațele puțin mă încurcă.

-Ei lasă o să dea Domnul și totul o să fie bine, sperăm.

 „Victoria des se duce cu Petru la Chișinău, la Soroca, la Bălți unde trebuie mă rog și eu deja stau cu cei mici. Cu ce putem cu aceea ajutăm, spune Dorina Scutari, nașa familiei.

Și vecinii îl încurajează pe Petrică cu o vorbă bună.

 „Important să nu te temi să te ții înainte pentru că tu ești tânăr și la tine o să se primească totul o să fii un băiat foarte bun o să vezi o să moară fetele după tine.

Autoritățile locale spun că știu despre problema lui Petru și că îl vor ajuta cu un mic suport financiar.

 „Cunoaștem despre familia dată, este o familie cu mulți copii.  Doamna s-a adresat și la Consiliul Raional și la Consiliul local, cazul acum se examinează, suma care va fi alocată depinde de hotărârea Consiliului local și Raional.  Consiliului local poate aloca pentru familia dată de la 5 mii de lei până la 10 mii de lei, declară Natalia Radu, asistent social al comunei, comuna Căinarii Vechi.

Cei care vor să-l ajute pe Petru pot face o donație accesând linkul din știre sau sunați la numărul de telefon 060226716.

Adresa unde îl poți ajuta pe Petru: https://www.mcharity.org/donate/un-moment-pentru-a-i-reda-vederea-lui-petru?fbclid=IwAR3j3R4SbA26WaiDAE_Cc0oDCCIejwuJTEvB7xR2kQbCyVMXcMpsV1T2jDg

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata