NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ajutoare europene pentru penitenciarul din Bălți în lupta cu noul Coronavirus

Echipamente și tehnică digitală performantă, în valoare de peste nouă mii euro, au ajuns la penitenciarul nr. 11 din Bălți, unde își ispășesc pedeapsa 329 de deținuți. Donația vine din partea Guvernului Norvegiei, proiectul fiind implementat de Consiliul Europei. Aparatajele noi vor permite acordarea asistenței medicale de calitate persoanelor private de libertate, dar și întărirea eforturilor în lupta cu Covid-19.

Grație unor astfel de donații, serviciile medicale în penitenciar devin tot mai bune, spun deținuții.

Foarte comode, aflându-mă în penitenciar de mai mult timp, pot să spun că sunt foarte bune condițiile, nu peste tot sunt așa condiții. Foarte comod, de câte ori m-am adresat după ajutor, nu am fost refuzat.

În fiecare lucru este ceva bun. Unor oameni care nu pot să stea în picioare le este mai comod să stea culcați pentru a primi o injecție. În comparație cu ce avea penitenciarul acum câțiva ani, e mult mai bine. Eu sunt mulțumit de atitudinea și grija față de noi. E la fel ca și în libertate.

Donația a ajuns în penitenciar la sfârșitul lunii octombrie, pentru a completa stocul de aparataje medicale din dotare.

Pe perioada pandemică, în care ne aflăm încă, este foarte benefică donația, dar și în lucrul de zi cu zi. Avem defibrilatorul, care este necesar în cazurile de urgență, cât și ambulatoriu. Pentru asistență medicală primară ne-au donat scaun de prelevare a sângelui, o masă pentru examinarea pacienților, oftalmoscope, tonometre și o donație pentru cabinetul stomatologic, spune Daniela Tarlapan, șef secție medicală.

Cadrele medicale spun că echipamentele noi le facilitează munca în acordarea ajutorului medical.

În primul rând acest fotoliu  ne este de ajutor, este confortabil pentru pacient și pentru lucrători. Pentru noi este util când facem manipulații medicale sau picurătoarea cu stativul fixat, pentru a nu îl purta dintr-un birou în altul. Până acum noi foloseam un scaun simplu cu o pernuță pentru a fixa mâna pacientului sau aveam o simplă masă, a adăugat Lilia Pcela, asistentă medicală.

În cadrul acestui proiect, unitățile de asistență medicală primară din cele 16 instituții penitenciare din țară, precum și spitalul penitenciar au fost dotate cu echipamente medicale moderne.

 În cel de-al treilea an de implementare a programului de asistență a Consiliului Europei pentru instituțiile penitenciare s-a reușit achiziționarea a 17 seturi de echipamente. 00.10 musca 00.29 Valoarea toatală a echipamentului este de aproape 3 milioane de lei. 00.40 musca 00.55 În contextul pandemiei, Consiliul Europei ne-a asigurat cu substanțe și dispozitive de protecție împotriva Coronavirusului. Acele dispozitive în valoare de 120 de mii de lei ne-au ajutat la prevenirea infecției în penitenciare, Vladimir Cojocaru Director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor din RM.

În cele 16 instituții penitenciare din țară își ispășesc pedeapsa peste 6500 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"