NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Alegeri în Rada Supremă din Ucraina. Pentru ce au votat alegătorii cu cetățenie ucraineană la Bălți

În Ucraina astăzi, 21 iulie, au loc alegeri anticipate în Rada Supremă. Alegerile se desfășoară conform sistemului mixt de vot. În buletinul de vot sunt înscrise 22 de formațiuni politice. În R. Moldova au fost deschise 2 secții de vot (la Chișinău și la Bălți) pentru alegătorii care dețin cetățenie ucraineană. La Bălți, alegătorii sunt aștepțați de la orele 8.00 și până la 20.00 la sediul Consulatului Ucrainei de pe strada Kiev, 143, unde a fost amplasată o secție de votare. Pe listele electorale de bază aici sânt înregistrați  12 990 de alegători, majoritatea din Transnistria. În primele ore ale dimineții au votat peste 30 de alegători.

 
„Majoritatea alegătorilor sunt din Transnistria, undeva 12 000 de mii. Îi așteptăm pe ei. Iar restul sunt din nordul țării, din mun. Bălți și deja din cele mai apropiate regiuni.” , a menționat Larisa Frunză, președinta Secției de Votare.
Astfel, până la orele 12:00 n-a votat încă nici un alegător din zona transnistriană. Potrivit unei surse, acest lucru se întâmplă din cauza că nimeni nu a plătit transportul alegătorilor cu cetățenie ucraineană din Transnistria spre Secția de Votare din Bălți, așa cum a fost, de exemplu, în cele două tururi (31 martie și 21 aprilie) ale scrutinul prezidențial din Ucraina.  În consecință, se poate întâmpla că  alegătorii de acolo să nu vină la Bălți, pentru a-și  exercita dreptul la vot.
Pentru ce au votat alegătorii care s-au prezentat la urne?
Nu oligarhii să conducă țara, dar oamenii. Fiecare vot contează, eu puteam să nu vin la alegeri, eu locuiesc în altă țară, dar sunt cetățean al Ucrainei și am ieșit să votez, este de datoria mea. Cu cât mai multe voturi, cu atât mai bine se va trăi în Ucraina.”, a spus un bărbat.
Aș dori foarte mult că aceste alegeri să se soldeze cu un rezultat bun, aș vrea un restart al conducerii, iar ucrainenii să aibă o speranță de îmbunătățire a vieții. Votăm pentru oameni noi, partide noi, politicieni noi. Dă Doamne, ca ei să schimbe situația.” , a zis un alt alegător.
„Desigur, aș vrea ca viața să fie mai bună, dar nu mai rea, deoarece în 2013 oamenii sperau că va fi mai bine, dar a fost mai rău, e părerea mea.
 – Ce cale trebuie să urmeze Ucraina, pentru ca totul să devină așa de bine, cum spuneți dvs.?
 – E complicat de răspuns. Eu sunt mai mult pentru Rusia, deoarece am rude acolo.” a afirmat o doamnă.
„- Ce ați dori să se schimbe după aceste alegeri?
– Ca să avem relații de prietenie cu Moldova, cu toți să prietenim. Ucraina să prietenească cu toți.”,  a spus un bărbat.
„- Pentru ce ați votat azi?
– Pentru Solidaritate Europeană, pentru aceea ca Ucraina să fie în Europa, în NATO, ca să nu mai fie așa o rușine pe care acum o urmărim.”, a menționat o alegătoare.
„Eu, de fapt, am votat pentru tineri. Viitorull trebuie să fie în mâinile tineretului, ei trebuie să decidă, dar să ție cont și de părerea celor mai vârstnici”, crede un alt bărbat.
„Noi locuim în Molodva, dar ne facem griji pentru Ucraina, fiindcă am locuit acolo 5 ani și am văzut ce se face acolo. Vrem ca să fie mai bine, țara este demnă de o viață mai bună pentru oamnei. Viață liniștită fără război”, a remarcat  o doamnă.
Secția de votare din Bălți a pus la dispoziție pentru alegători 6 urne și 6 cabine de vot. Secțiile de votare din Republica Molodva (Chișinău și Bălți) se vor închide la orele 20:00. Rezultatele preliminare ale alegerilor anticipate în Rada Supremă a Ucrainei vor fi anunțate după orele 22:00.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"