VIDEO | Alegeri pentru Președintele României 2019: Câte secții de votare sunt deschise în nordul Republicii Moldova

Cetățenii din nordul Republicii Moldova, care dețin pașaport românesc pot vota la alegerile pentru Președintele României din 10 noiembrie la șapte secții de votare. Cele mai multe dintre ele vor fi deschise în municipiul Bălți.

Astfel, la Consulatul General al României din Bălți vor activa două secții de vot, iar câte una – în centrele raionale Soroca, Edineț, Florești, Fălești și Drochia.

 

Țara Localitatea Sediu Adresa
Republica Moldova Bălți Consulatul General Str. Sf. Nicolae 51
Republica Moldova Bălți Consulatul General Str. Sf. Nicolae 51
Republica Moldova Soroca altele Str. Independenței 74
Republica Moldova Edineț altele Str. Octavian Cerimpei 35
Republica Moldova Florești altele Str. Speranței 1
Republica Moldova Fălești altele Str. Alexandru Lăpușneanu 1
Republica Moldova Drochia altele Bd. Independenței 15

 

În total, în Republica Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare la Prezidențialele din România, scrutin care va avea loc pe 10 noiembrie. Secțiile vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale românești din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.

Harta interactivă cu secțiile de votare și lista completă a acestora pot fi consultate aici: http://www.mae.ro/node/49479.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe din România, procesul de votare în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, respectiv pe 8, 9 și 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin și 22, 23 și 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Programul secțiilor de votare este: vineri între ora locală 12.00 și ora locală 21.00, iar sâmbătă și duminică între ora locală 7.00 și ora locală 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59.

În total, pentru alegerile pentru Parlamentul European, peste hotarele României au fost deschise 441 de secții de votare. Pe lângă Republica Moldova, cele mai multe sunt organizate în Italia, Spania, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța.

Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când  în România sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014.

Ministerul Afacerilor Externe din România anunţă printr-un comunicat remis luni seară că a publicat lista şi harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

leave a reply