
Au ținut un minut de reculegere, au depus flori și au depănat amintiri dureroase. Astăzi, Vladimir Boiarnițchi, Vasile Gangal și Boris Coșciuc din Drochia, care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru, luptând pentru integritatea Republicii Moldova, au fost comemorați de rude și camarazi.
„Suntem acei urmași care trebuie să cinstim, să pomenim și să mulțumim pentru pace și liniște. Ne-am strâns astăzi cu toții pentru a-i comemora pe eroi”, a declarat Victoria Bradu, angajată a Inspectoratului de Poliție Drochia.
Valeriu Bulat are 73 de ani. În anul 1992 a fost trimis în Transnistria de trei ori. Astăzi a mers la cimitir, unde este înmormântat unul dintre camarazii săi.
„Vedeți că purta ochelari. El vedea rău și putea să nu meargă încolo. Dar a decis că trebuie pentru că considera că este de datoria lui și că nu poate să nu fie alături de camarazii săi. Voi ține minte mereu că a fost un om foarte bun”, a povestit Valeriu Bulat, veteran.
Peste o sută de locuitori din Drochia au venit să depună flori și să mulțumească pentru pace.
„Un război fals care a lăsat în urmă mame fără fii, văduve, surori fără frați și copii fără tați”, a spus Vitalie Postovan, viceprimarul orașului Drochia.
Oamenii se tem că războiul ar putea să se repete.
„Am fost cu ei în tranșee. Am fost rănit, iar Boiarnițchi, Gangal și Coșciuc au fost uciși la ora două noaptea. Totul a fost în timpul bombardării. Așa că am supraviețuit în mod miraculos. Nu dă Doamne să se repete”, a mărturisit un veteran.
„Păcat că au murit mulți tineri. Au rămas copii, au rămas mame și soții îndurerate. Dar noi trebuie să trăim, să ținem minte și să transmitem istoria.”
„Am pierdut colaboratori care nu au mai revenit. Au fost momente grele și acum îi comemorăm”, au mai spus oamenii.
La războiul din Transtrinstria, care a durat între 2 martie și 1 august 1992, au participat peste 29 de mii de moldoveni, dintre care 287 şi-au pierdut viaţa, circa 40 au fost dați dispăruți şi alți 3500 au rămas cu sechele pe viață.