NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ambasadorii ECO din Bălți au soluționat problema iluminatului stradal din curtea unei școli din oraș

Soarele este gratuit. La asta s-au gândit ambasadorii ECO din Bălți, care țin la mediul înconjurător. Aceștia au decis să soluționeze problema iluminatului stradal din raza Gimnaziului nr. 14 din municipiul Bălți, prin instalarea a 8 piloni, cu corpuri de iluminat LED în bază de baterii solare.

„Noi ieșeam de aici în întuneric, porneam lanterna de la telefon, eram atenți să nu cădem pe aici”, a spus Elena Gaina, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Tinerii Centrului de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”, cu suportul Uniunii Europene au implementat proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”.

„Am văzut că în curte există deja piloni electrici. Au funcționat cu mulți ani în urmă, fiind alimentați cu energie de la gimnaziul nr.14, dar din cauza unor probleme economice, instituția nu mai putea să țină la balanță acești piloni. Noi cu tinerii, cred că am dăruit lumină aici, în momentul în care am adus aceste panouri solare”, a declarat Nonna Mihalcean, Director executiv CIDP Anima și fondatoarea Anticafenelei din Bălți.

În luna decembrie 2020, au fost montate 8 corpuri de iluminat stradal LED pe bază de baterii solare, în valoare de aproape 50 de mii de lei.

„În ultimii zece ani nu mai funcționau. Seara era prea întuneric. Aici se adună mamele cu copii pentru că este verde, frumos, însă, erau nevoiți să meargă acasă mai devreme. Grație acestui proiect, locuitorilor din preajmă le va fi mult mai ușor, și angajaților noștri care păzesc școala”, a spus Angela Galiuc, directoarea gimnaziului nr. 14.

Odată cu realizarea acestui proiect, zona a devenit mai sigură.

„Cred că am reușit să rezolvăm două probleme. Am creat condiții mai bune pentru locuitorii din preajmă și am contribuit la reducerea consumului de energie electrică”, a spus Mary Eremenco, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Proiectul prevede creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor tineri din municipiul Bălți referitor la adoptarea unei atitudini eco față de mediul înconjurător.

„Acesta are un impact minim asupra naturii pentru că au fost instalate corpuri de iluminat stradal pe bază de baterii solare. Soarele este gratis, așa că am hotărât să iluminăm această zonă, a spus Sergiu Boghiu”, AmbasadoR ECO, voluntar CRAT.

„Mă bucură faptul că, după proiect, vor organiza lecții de informare în școală, unde voi putea să împărtășesc informația acumulată cu colegii mei”, a adăugat Mary Eremenco, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

„În urma acestui proiect am învățat multe lucruri noi despre eficiența energetică, despre managementul energetic, energia regenerabilă. Am continuat să transmit aceste informații altor tineri pentru că ține de mediul înconjurător”, a menționat Daria Spînu, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT.

Oamenii apreciază efortul tinerilor, care au creat condiții mai bune pentru elevii și locuitorii din preajmă.

„Este foarte bine că este luminos. Copiii vin seara de la diferite cercuri, ocupații sportive, fără nici o grijă.”

„Este foarte bine pentru oameni, pentru bătrânii care circulă mai ușor, este mai vizibil.”

Proiectul nu se oprește aici. În curând, trei clase din cadrul gimnaziului vor fi dotate cu LED-uri noi.

„Am identificat niște economii pe liniile bugetare. În urma discuțiilor cu administrația gimnaziului nr.14 am decis să le redirecționăm pentru a instala în trei clase, corpuri de iluminat LED”, a adăugat Nonna Mihalcean, Director executiv CIDP Anima și fondatoarea Anticafenelei din Bălți.

„Va fi nu doar frumos, dar și econom pentru gimnaziu. Avem probleme financiare. Sperăm că vom reuși”, a menționat Angela Galiuc, directoarea gimnaziului nr. 14.

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” este beneficiară a Programului de Granturi Locale, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene acordat pentru Republica Moldova din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de către UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"