NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Ambasadorul SUA, despre scandalul alegerilor din Găgăuzia: ,,Autoritățile centrale trebuie să acționeze conform legii”

Statele Unite ale Americii (SUA) vor urmări cu atenție rezultatele alegerilor electorale din Găgăuzia, acolo unde a câștigat candidata Partidului ,,ȘOR”, Eugenia Guțul. Întrebat de reporterul Nord News, care este poziția partenerilor americani, Ambasadorul Kent Doyle Logsdon a declarat că, dacă ilegalitățile care au fost depistate se vor adeveri, autoritățile centrale trebuie să acționeze conform legii.

,,Sunt de acord că în presă sunt foarte multe informații. Eu cred că noi, la fel ca și alți moldoveni, suntem în așteptarea rezultatelor. Evident, este foarte important pentru noi ca alegerile să aibă loc corect și conform legii în vigoare. Dacă sunt careva ilegalități sau întrebări, toate acestea trebuie rezolvate conform legislației și proceselor legale ale R. Moldova. Deci, asta ne așteptăm să se întâmple. Noi vom urmări zilele următoare, la fel ca moldovenii,  ca acest lucru să capete valoare juridică și vom vedea ce se întâmplă„, a declarat Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova, pentru Nord News.

Potrivit datelor anunțate de Comisia electorală centrală din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat 27.376 de voturi, iar contracandidatul Grigori Uzun, reprezentantul Partidului Socialiştilor – 24913 voturi, scrie newsmaker.md

A doua zi după alegeri, CEC a anunțat că a depistat cel puțin opt încălcări privind finanțarea campaniei electorale. Potrivit CEC, a fost depășită limita de bani chesh oferiți pentru organizarea campaniei. Precizăm că Găgăuzia are Codul său Electoral care nu stipulează limite pentru astfel de sume.

Reprezentanții CNA au declarat spus că listele electorale au fost ridicate în cadrul unui dosar penal, inițiat în 27 aprilie 2023, pe faptul coruperii alegătorilor și de finanțare ilegală a unei formațiuni politice. Potrivit CNA, campania unui concurent electoral ar fi fost finanțată de o grupare criminală organizată.

1 Comentariu
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"