NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ambasadorul UE a adresat un mesaj cu prilejul Săptămânii Europene a Energiei Sustenabile: În Moldova au fost alocate peste 800 de milioane de euro în sectorul energetic

În perioada 23-30 septembrie, marcăm tradiționala Săptămână Europeană a Energiei Durabile și Săptămâna Diplomației Europene pentru Climă în Republica Moldova. Prioritățile acestor inițiative strategice, în acest an, sunt axate pe măsuri de ecologizare și digitalizare pentru o tranziție energetică echitabilă, eficiența energetică fiind unul din pilonii acestei tranziții. Cu acest prilej, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a adresat un mesaj public.

Republica Moldova, în calitate de partener și având statut de țară candidată la UE, beneficiază de asistență semnificativă în domeniul eficienței energetice, generând deja rezultate tangibile în întreaga țară, prin reducerea considerabilă a facturilor pentru energia electrică și termică, crearea de condiții mai bune de trai, studii și muncă și multe altele.

În același timp, promovarea surselor de energie curată, sigură și regenerabilă rămâne o prioritate-cheie pentru sprijinul UE acordat Republicii Moldova. În acest sens, Uniunea Europeană prin Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021, oferă suport semnificativ de circa 600 de milioane de euro.

Republica Moldova este vizată și în planul Comisiei Europene – REPowerEU, care a fost elaborat pentru a transforma în regim de urgență sistemul energetic european prin necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și necesitatea gestionării crizei climatice. Planul REPowerEU prevede economisirea energiei, producerea energiei regenerabile și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"