
Vechi, pline de rugină și cu lacăte improvizate. Așa arată unele ambulanțe din raionul Edineț. Starea uzată a autospecialelor îi deranjează pe locuitori, care se tem pentru viața lor. Maia Rotaru povestește cu groază despre momentul în care a chemat ambulanța pentru un tânăr care și-a pierdut cunoștința.
„Nu pot să numesc această mașină ambulanță. Este o cutie de metal și nimic mai mult. Ea pune în pericol viața bolnavilor, dar și viața medicilor. M-am uitat la această ambulanță, caroseria era plină de rugină, fusese și găuri care au fost cumva cârpite, dacă pot să spun așa, sudate. Când a fost urcat în mașină acest tânar de 19-20 de ani, lui i-a stat și mai rău, pentru că mirosul din mașină era insuportabil. Era foarte cald și era miros de gaze”, a declarat Maia Rotaru, profesoară.
Deși vin în ajutor cu o ambulanță veche de peste 30 de ani, angajații Punctului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din orașul Cupcini sunt mulțumiți de tehnica din dotare. Ei spun că, deși autospeciala este uzată, intervin cu încredere pentru a salva oamenii.
„Eu lucrez de mulți ani pe ambulanță și vreau să vă spun în felul următor: încă o mașină de acest gen și n-am mai vrea noi nici o sută de astfel de mașini. Noi de obicei lucrăm prin sate, acolo unde este glod, apă, zăpadă. O mașină excelentă pentru aceste sate. Eu nu cred că am dreptul să vă demonstrez ce avem noi în mașină, dar vă asigur că pentru oferirea primului ajutor medical avem de toate”, a menționat Svetlana Veleșco, asistentă medicală, PAMU, Cupcini.
Jurnaliștii Nordnews au mers să filmeze ambulanța cu pricina, care tocmai plecase la o solicitare de urgență.
„Sunt uzate, e drept. În toată Moldova sunt “ВАЗ-uri” uzate, dar lucrează. Mașina despre care e vorba e la solicitare, la chemare. Mașina e sigură, a fost de două ori la Edineț, a fost la Brătușeni, a fost în teritoriu, a dus bolnavi la spital.
– E dotată cu aparat, cu cardiogramă, cu oxigen..
– Aia veche, din uniunea sovietică? – Da, da, da. Este în mașină totul”, a adăugat Anatolie Zaharia, felcer.
Nici la Edineț lucrurile nu stau mai bine. Din cele 10 autospeciale din cadrul Punctului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, trei sunt mai vechi de 30 de ani.
„Eu nu sunt în drept să discut cu dumneavoastră fiind că este purtător de cuvânt care este împuternicit să răspundă la orice întrebare, la orice presă, la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească la Chișinău”, a spus Angela Zaharia, șef Substație PAMU, Edineț.
„La subdiviziunea dată noi avem zece autospeciale/autosanitare dintre care șapte activează la linie și trei sunt în rezervă. De marca “ВАЗ” (LADA –n.r) avem trei. Când avem nevoie, când sunt stricate mașinile care sunt mai nou venite, atunci le folosim”, a declarat Viorel Staci, coordonator de transport, PAMU, Edineț.
Oamenii sunt revoltați și cer asistență medicală de calitate.
„ Suntem într-o țară, în secolul XXI unde sunt tehnologii foarte moderne, dar la noi se practică și se folosesc încă utilajele din secolul XX.”
„ Ar trebui modernizat tot parcul auto din toată țară, nu doar în Edineţ, peste tot sunt la fel, într-o stare deplorabilă. Din ce am auzit, știu că au fost donate o grămadă de mașini de prima asistență medicală, dar nu știu unde se află. Aici nu prea sunt.”
„Cred că nu-i bun acest fapt. Se achită și impozite, și medicina, și asigurarea medicală de la fiecare cetățean al R. Moldova. Dacă pacientul a făcut pe drum un stop cardiac înseamnă că s-a terminat și viața. Acolo nu mai sunt tehnologii din astea moderne care să poată să ajute pacientul.”
Cred că nici lucrătorii nu sunt de acord că lucrează pe o astfel de mașină, dar n-au de ales.”
Ieri, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a venit cu o reacție la pozele publicate pe rețelele de socializare în care apare ambulanța uzată din raionul Edineț.
„Regretăm faptul că în dotarea subdiviziunilor încă mai sunt autosanitare uzate. În comun vom face tot posibilul pentru asigurarea și sporirea accesului populației la asistență medicală calitativă și oportună la etapă de prespital, inclusiv prin dotarea cu noi ambulanțe”, a conchis Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
În aceeași postare se arată că, până la finele anului 2022, parcul de autosanitare va fi completat, iar noile ambulanțe vor corespunde normelor europene.