NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Amenda disciplinează. Cum rămâne cu panglica Sf. Gheorghe de pe monumente

Deși panglica Sf. Gheorghe a fost interzisă în Republica Moldova încă pe 20 aprilie curent, aceasta continuă să fie afișată pe monumentul din apropierea satului Sturzeni, raionul Rîșcani. Primarii localităților din preajmă pasează responsabilitatea de la unul la altul și spun că monumentul nu le aparține. În același timp, în satul Brătușeni din raionul Edineț, primarul a găsit o alternativă și a vopsit panglica bicoloră în roșu.


„De acel monument îngrijesc socialiștii. Nu e teritoriul nostru. Raionul e al nostru, dar satul nu. Aparține satului Sturzeni, darnu sunt sigur”, a declarat Victor Garbuz,  primarul satului Pîrjota.

„Cine la făcut să și răspundă la întrebări. Acel monument aparține primăriei Alexăndrești. Dacă legea spune că trebuie, înseamnă că trebuie de interzis”, a spus Veaceslav Scripliuc, primarul satului Sturzeni.

Jurnaliștii Nordnews au mers la Alexandrești în speranța că vor găsi un răspuns, dar s-au ales cu mai multe întrebări.

–Eu nu înțeleg ce atribuție are la primăria noastră. 

–Este teritoriul vostru?

–Nu, nu e al nostru. 

– Este legea. Pentru mine este, dar pentru cineva nu este?  -Trebuie de schimbat culorile monumentului?

–Da, desigur. Trebuie să le schimbe pentru el nu are nimic în comun. Asta e propagandă”, a declarat Constantin Păduraru, primarul comunei Alexandrești.

Potrivit datelor Cadastru, monumentul se află pe teritoriul satului Sturzeni. Oamenii din localitățile învecinate au păreri împărțite cu privire la construcția cu panglica Sf. Gheorghe.

„Ar trebui să fie și tricolorul nostru, al Moldovei, pentru că suntem în R. Moldova.”

„Dacă au adoptat această lege, trebuie respectată. Odată ce istoria și monumentul corespund, atunci, vopsirea … trebuie demolat complet sau lăsată așa cum este.”

„Trebuie să rămână tot așa pentru că am avut mulți veterani”, au spus oamenii.

Panglica Sf. Gheorghe este considerată un simbol al agresiunii militare ruse în Ucraina. În satul Brătușeni, care este și baștina tatălui solistului formației  «Океан Эльзы», Sveatoslav Vacarciuc, panglica de pe monumentul celor care au murit în război a fost revopsită în roșu.

„Da, noi respectăm legea, dar vreau să spun că decizia nu este chiar corectă. Dimpotrivă, s-a făcut mai multă publicitate. La evenimentele organizate cu ocazia Zilei Victoriei au ieșit și mai mulți oameni. Ei nu au purtat panglica”, a spus Mihail Andruh, primarul comunei Brătușeni.

„Desigur. Steagurile sunt roșii, și panglica trebuie să fie roșie. În trecut, steagurile erau roșii. Când războiul a luat sfârșit erau aceste steluțe, medalii. Ele erau roșii. Nu portocalii, albastre, verzi.”

„Sunt de acord cu guvernarea. Cum ei decid, așa va fi corect”, au spus oamenii.

Cele două monumente au o soartă diferită, deși atât primarul satului Sturzeni, cât și cel din Brătușeni, sunt socialiști. Pentru decizia sa, Mihail Andruh a fost și criticat de unii săteni.

„Nu trebuia revopsită. Primarul e prost. Eu nu am purtat-o, nu știu nimic despre ea și nu am nimic împotriva ei.” 

„Trebuie oare să respectăm legea? Probabil că da. E bună sau nu legea?  Cred că nu.”

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Ina Moscaliuc, a declarat pentru Nordnews că monumnetul de lângă satul Sturzeni nu cade sub incidența legii № 54 din 21.02.2003 privind contracararea activităţii extremiste. Potrivit Articolului 1, punctul  b, se interzice etalarea, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a:

„atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

Atribut este și banda bicoloră negru-portocaliu.

Am încercat să obținem o reacție de la deputatul PAS, Lilian Carp, autorul inițiativei de a interzice folosirea „panglicii Sfântului Gheorghe” , pentru a aduce mai multă lumină la acest subiect. Deputatul nu ne-a răspuns la telefon, motivând că se află într-o ședință.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"