
Focul veșnic care arde lângă monumentul „Tancul” din Bălți, în cinstea eroilor sovietici, costă anual bugetul local aproape 300 de mii de lei. Acești bani ar fi suficienți pentru a achita agentul termic pentru mai multe familii social vulnerabile. Focul continuă să ardă chiar și acum, când gazul a ajuns să coste aproape 30 de lei și este adus din România.
Părerile bălțenilor s-au împărțit. În timp ce unii consideră că focul trebuie să ardă fără întrerupere, alții cred că este doar o risipă de bani publici.
„La sărbători trebuia să-l aprindă, nu în toată ziua. Nu este economic.”
„Sunt cheltuieli în plus, care nu sunt necesare. Nu se uită nimeni aici. Astfel de monumente seamănă ură între oameni.”
„Asta gata, a trecut. E doar un monument. Au trecut mulți ani de atunci ca să-ți aduci aminte de acest foc. Cine dorește acest foc, să pună banii lui munciți, ci nu de lume. Ei să facă altceva cu acești bani, să-i ofere unui pensionar, unei familii care are nevoie, pentru un copil bolnav.”
„Tatăl meu a luptat, nu pot decât să salut acest gest. Trec mereu pe aici și onorez această sărbătoare. În familia noastră se respectă acest lucru.”
„Nu, e prea mult. E foarte mult, mai ales acum când nu sunt bani în țară. E mult.”
Primarul de Bălți crede că istoria trebuie păstrată, iar cheltuielile pentru întreținerea focului veșnic nu sunt atât de mari. Mai mult, potrivit edilului, întreprinderea „Bălți Gaz”, compensează 50 de mii de lei din cheltuielile anuale.
„Băieți, haideți să rescriem istoria, să o schimbăm, nu? Aceasta e o amintire a miilor de victime care ne-au eliberat țara, orașul nostru. Acolo au murit mii de moldoveni. Este o amintire despre ei. Dacă bălțenii vor spune că nu mai avem nevoie de Focul Veșnic – o vom stinge”, a declarat Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.
Întrebat de ce nu ar împărți cele 280 de mii de lei bătrânilor, Nicolai Grigorișin a menționat că în Bălți sunt 22 de mii de pensionari, așa că fiecăruia iar reveni doar câte 13 lei.
Ajutorul ar fi însă mult mai important pentru cei care nu fac față facturilor mari la agentul termic. Banii ar acoperi cheltuielile în sezonul rece pentru aproape 20 de familii.
Unele autorități locale au luat demult o altă decizie pentru a face economii. De exemplu, în municipiului Edineț, focul veșnic arde doar în anumite zile.
„Noi încercăm ca Focul Veșnic să-l aprindem doar la sărbătorile oficiale, de Ziua Independenței, dar cel mai mult legat de sărbătorile de 8 și 9 mai. Avem un contract de bună colaborare cu rețelele electrice și cele de gaze și practic acest lucru o facem an de an. În rest, nu ne putem permite, bugetul este acel care este și consistența lui nu poate veni cu o plus valoare ca el (focul – n.r.) să ardă continuu. Plus, și din motivul de securitate, pentru că el se află într-un loc public”, a conchis, Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.
Potrivit Ministerului Infrastructurii, în prezent, gazele naturale sunt furnizate R. Moldova din depozitele din Ucraina și România.
[…] 30 леев и поступает из госзапасов. При это местные СМИ пишут, что потраченные деньги можно было бы использовать на […]
Sunt consecințele agitației și propagandei din perioada totalitară comunistă. O candelă ar fi cea mai bună soluție. Dar de ea s-o îngridească cei cu vestimentație ROȘIE/socialistă și comunistă