NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Anomalia vremii. La sfârșit de octombire, la Bălți au înflorit castanii

Castanii au înflorit pentru a doua oară la Bălți. Localnicii profită de acest fenomen pentru a-și face poze. Specialiștii însă sunt alarmați. Ei spun că înflorirea castanilor la sfârșit de octombrie este o anomalie ce apare pe fonul schimbărilor climaterice.


Trecătorii, care observă copacii în floare lângă maternitatea din oraș, rămân miraţi de acest fenomen.

E un miracol al naturii faptul că au înflorit castanii la sfârșit de octombrie, început de noiembrie. Ne dă o speranță că viața continuă și totul va fi bine. Vreau să le arăt și copiilor mei. Cred că voi posta (pozele – notă red.) pe pagina mea de facebook să vadă și altă lume.

Au loc schimbări climatice. În curând, poate că vom crește chiar și ananași. Dar, pe de altă parte, este frumos. Îmi place. 

Adevărul e că înfloriea castanilor în această perioadă este una dintre consecințele temperaturilor ridicate din ultima vreme, dar și a secetei. Și dacă pentru copacii decorativi, acest fenomen nu prezintă pericol, cei fructiferi riscă să înghețe, pentru că pierd din rezistență.

Copacii în această perioadă a anului își pierd rezistența la înghețurile viitoare. Se poate întâmpla ca iarna să fie fără înghețuri accentuate și serioase, dar copacii suferă. Acest lucru se întâmplă și cu strugurii, a declarat Mihail Vronschih, specialit la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”.

De luni, meteorologii anunță temperaturi generoase pentru această perioadă, de până la 9 grade celsus.

În ultimii o sută de ani, temperatura medie anuală în Republica Moldova a crescut cu 1,2 de grade celsus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata