NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Aproape 200 de lebede plutesc grațioase pe lacul din Putinești, Florești

Imagine de poveste în satul Putineşti din raionul Floreşti. Pe lacul din sat plutesc aproape 200 de lebede. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Păsările grațioase, dar și zeci de rațe sălbatice, bucură ochii sătenilor deja de cinci ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști.

Dacă iarna nu este prea friguroasă, lebedele rămân pe râu. S-a întâmplat și în acest an. Pentru ele au fost create toate condițiile necesare, doar că oamenii nu renunță la tradiția de a le hrăni cu pâine, în loc de semințe, fructe sau pomușoare.

„Le hrănim cu pâine când vin mai aproape. De frica noastră nu prea vin, poate doar la câțiva metri distanță.”

„Anul acesta sunt mult mai multe. Nu știu de ce.”

„E o frumusețe mare. Le-am admirat toată iarna. Le hrănim, le privim. Servim o ceașcă de cafea sau ceai și admirăm lebedele”, au spus oamenii.

Minodora Chilari este proprietara unei săli de petreceri, situată chiar pe malul râului. Pentru ea, fiecare dimineață începe cu o cafea, servită privind peisajul naturii.

„Când vina la noi la sală, lebedele le atrag atenția în primul rând. Mai întâi își fac poze cu ele, le admiră, vor să le hrănească. Ele pot veni aproape. Alaltăieri au fost vizitatori din Orhei, curioși să vadă lebedele din Putinești. Vin și consătenii, copiii, pentru a sta pe malul lacului.”

În acest an, numărul lebedelor aproape că s-a dublat. Primarul intenționează să amenajeze aici o zonă de agrement.

„Ele depun aici ouă. Spre iarnă pleacă, dar revin în localitatea noastră. Sunt vreo 185 de lebede. O spun sătenii care le-a numărat”, a declarat Ghenadie Chefu, primarul satului Putinești.

Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Lebedele albe sunt un simbol al iubirii eterne și al devotamentului. Se crede că lebedele, la fel ca porumbeii, formează perechi pe viață și pot trăi împreună până la 100 de ani.

 

1 Comentariu
  1. […] Imagine de poveste în satul Putineşti din raionul Floreşti. Pe lacul din sat plutesc aproape 200 de lebede. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Păsările grațioase, dar și zeci de rațe sălbatice, bucură ochii sătenilor deja de cinci ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști, relatează NordNews. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"