NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Aproape 2,5 milioane de euro pentru condiții mai bune de studii la Universitatea din Bălți

Echipament informațional, materiale didactice, mobilier nou, inventar sportiv, dar și școală de vară. De asta va beneficia Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, dar și Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, grație unui grant în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, oferit în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială.

„Ne propunem transformarea calitativă și semnificativă a tot ce înseamnă servicii educaționale oferite de universitate, în trei domenii prioritare pentru Republica Moldova. În special vorbim despre domeniul științelor educației, domeniul IT și domeniul ingineresc. În primul rând, studenții din Republica Moldova vor avea principalul beneficiu, de a rămâne acasă”, a menționat Natalia Gașițoi.

În cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, aproape 2 milioane de euro au fost alocate universității pentru îmbunătățirea orientării spre piața muncii și condiții europene de studii pentru studenți.

„Ne dorim ca tinerii să rămână în țară. Evident că ne dorim ca la aceste specialități să vină și tineri care sunt motivați, sunt foarte bine pregătiți și care doresc să îmbrățișeze profesia de pedagog, dar să nu uităm și de dimensiunea de tehnologii informaționale și comunicaționale, și cele inginerești, care la fel sunt solicitate pe piața muncii”, a afirmat Valentina Prițcan.

Iar aproape 500 de mii de euro au fost repartizați colegiului din campusul universității bălțene, în scopul modernizării infrastructurii educaționale a instituției de învățământ.

„Ne propunem să creăm trei centre: centrul educațional de simulare învățământ primar, centru în educația timpurie și educația muzicală, și să dotăm cinci săli de curs, să creăm laboratoare de științe, laborator de resurse pentru limba română, să dotăm două cabinete de informatică, să procurăm un server instituțional, pentru că ne folosim de cel universitar, dar să dotăm și o sală de sport”, a spus Tatiana Șova.

Anatolie Topală a vorbit despre planurile strategice ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru a motiva tinerii specialiști să rămână acasă.

„Este foarte aproape aprobarea proiectul de modificare a codului educației prin care venim cu mai multe elemente noi pentru domeniul educației și pentru susținerea tinerilor specialiști, în care vrem să extindem perioada în care beneficiază de acele indemnizații unice anuale, de la 3 ani la 5 ani. Trebuie să încurajăm tinerii să aleagă profesia de cadru didactic. Acum suntem în proces de elaborare cu echipa Băncii Mondiale unui nou proiect pentru învățământul general în valoare de 40 de milioane de dolari”, a declarat ministrul.

Studenții spun că vor o infrastructură dezvoltată și laboratoare moderne.

„Cred că cel mai mult ar trebui să se schimbe blocul 6, cred că acolo se va arăta mai bine schimbarea. ”

„Calculatoarele trebuie schimbate pentru cei domeniul informatică, avem nevoie de mobilier, calculatoare, aplicații, curriculum trebuie schimbat pentru că este învechit. Cam asta”, au zis studenții.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare în sumă de 35,7 mln. euro și implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în perioada 2020-2025, în mai multe instituții din R. Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"