NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Aproape un milion de basarabeni sunt așteptați la Alegerile Parlamentare din România

Sute de mii de basarabeni care dețin cetățenia României sunt așteptați la urnele de vot pentru Alegerile Parlamentare de peste Prut, care vor avea loc în perioada 5-6 decembrie curent. Locuitorii din Bălți cu dublă cetățenie spun că odată cu drepturile pe care le-au redobândit, trebuie să-și asume și anumite responsabilități, așa că vor merge la vot.

„Da, sigur că trebuie, odată ce ne asumăm responsabilitatea să redobândim cetățenia românească, atunci ne luăm și toate drepturile. Dacă am ales această cetățenie, înseamnă că suntem cetățeni deplini.”

„Cel mai probabil e că voi merge – De ce? – Dacă eu am cetățenie Românească, desigur că aș vrea să merg la vot. Eu m-aș îndoi în toate alegerile democratice, dar totuși, voi merge la vot, poate va conta.”

Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate 30 de secții de vot, cu șapte mai puține decât la alegerile prezidențiale din 2019. Nouă secții vor fi deschise în nordul țării.

„Eu aș crede că da. Atât Moldova, cât și România are nevoie de un viitor.”

„Cred că da, pentru că au cetățenie românească, iar părerea lor contează.”

„Pentru că eu sunt deja cetățean al României, dacă aș fi avut cetățenia deja redobândită, aș fi avut și dreptul deplin să votez. Nu există termenul „trebuie”, este doar ideea „vrei sau nu vrei”, nu ești obligat, asta depinde doar de fiecare om în parte.”

„Fiecare vot contează.„

„De aceea că noi suntem vecini, avem foarte multe lucruri comune, atât sociale, cât și morale, din toate punctele de vedere.”

„Da, desigur, trebuie să ne unim, ca să fim o țară unită.”

„Doar în cazul în care cunosc situația politică de acolo.”

„Ar fi bine să voteze doar cetățenii care sunt conștiincioși, nu doar din simplul considerent că trebuie să iasă la vot și să pună o ștampilă.”

Totodată, unii bălțeni cred că basarabenii nu trebuie să se implice în politica altei țări, doar pentru că dețin cetățenia acesteia.

„Nu, de ce? Noi trăim în Republica Moldova, la ce bun ne trebuie nouă alegerile din România? Moldova este Moldova, Românie este România.”

„Eu cred că nu, pentru că ei nu participă în viața țării.”

Începând cu anul 2010, peste 856 de mii de persoane au depus cereri pentru redobândirea cetățeniei române. Peste 100 de mii de dosare au fost înregistrate în 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata