NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Asistentele medicale din Bălți, de ziua lor profesională: Aveam 17 ani când am început să lucrez

Sunt cele care ne oferă primul ajutor medical, au grijă ca tratamentul să decurgă corect, iar după necesitate ne veghează și noaptea. Vorbim despre asistentele medicale, care astăzi își sărbătoresc ziua lor profesională.


Silvia Corobceanov lucrează în calitate de asistentă medicală la Spitalul Clinic Bălți. A început să studieze medicina la vârsta de doar 14 ani, iar de patru decenii este cea care veghează nou-născuții. A fost alături de zeci de mii de bebeluși. Ei sunt cei care o țin mereu în forță și o fac să fie dornică de muncă.

„Mi-a spus așa: „O să te faci felșeriță, că tu o să te descurci”. Și m-a luat de mânuță și m-a dus la Bălți, la școala medicală. Când am ținut pentru prima dată copilașul nou-născut în brațe, că eram o copilă, aveam abia 17 ani atunci, când am început să lucrez, și-mi părea că e ceva deosebit, e ceva foarte frumos. Și îi mulțumesc mamei și lui Domnul, că m-a adus pe tărâmul medicinei. Îmi place foarte mult profesia”, spune Silvia Corobcianova, asistentă medicală, secția Nou-Născuți, Spitalul Clinic Bălți.

Astăzi, asistentele au avut parte de un eveniment special, unde au putut povesti despre cele mai frumoase trăiri pe care le-au avut în toți anii de activitate.

„Nașterea unui copil este durere, sunt totuși și emoții negative, însă după naștere emoțiile mamei, nu e nevoie de cuvinte, pur și simplu, să privești în ochii ei. E ceva… Dar emoțiile tatălui cu totul și cu totul…”, adaugă Nicoleta Macovei, asistentă medicală la centru Perenatologic, secția Obstetrică.

Spitalul Clinic Bălți numără 607 asistente medicale, în mare parte femei. Doar cinci bărbați au ales această profesie.

„Rolul asistenților medicali este unul foarte important pentru ingrijirea pacientului, pentru acordarea îngrijirilor de calitate. Găsește cuvintele potrivite, momentul potrivit, uneori și unele zâmbete ajută la tratamentul pacienților de la mic la mare”, spune Irina Bunici, asistentă medicală-șef la Spitalul Clinic Bălți.

„Este o armată întreagă de lucrători medicali, care își fac meseria așa cum știu mai bine. Din partea Comitetului Sindical eu vreau să le aduc sincere mulțumiri cu ocazia acestei frumoase sărbători, pentru lucru pe care ei îl efectuează zi de zi”, spune Aliona Calistru, președinta Comitetului Sindical al IMSP Spitalul Clinic Bălți.

Asistentele medicale din Bălți spun că dacă ar fi să dea timpul înapoi, ar alege aceeași meserie.

„Nu cred că există ceva ce nu-mi place în profesie. Absolut tot îmi place. Cele mai mari bucurii? Să vezi un bolnav satisfăcut atât sufletește, cât și durearea să i-o alini”, spune Doina Rotaru, asistentă medicală, secția Neurochirurgie, Spitalul Clinic Bălți.

„Cel mai dificil e atunci, când nu poți ajuta pacientul. Te uiți. Medicul face tot, noi facem tot ce e posibil, dar pacientul nu-l poți ajuta. Atunci când pacientul iese din spital cu zâmbet și-ți spune mulțumesc pentru lucru pe care l-ai efectuat. Iată, asta e cel mai bine, cel mai important”, susține Zinaida Medvețchi, asistentă medicală în diagnostic funcțional, Spitalul Clinic Bălți.

„Mă îmbolnăveam des și am fost des prin spitale și mi-am promis că dacă mă fac bine, o să devin medic. Deja de șase ani lucrez aici. E mai aproape, e mai mult decât asistentă medicală, e mai aproape de medic. La Reanimare sunt cei mai gravi bolnavi. Trebuie să fii mereu atent, să reacționezi rapid, să fii curajos. De dimineață până dimineață. Este foarte greu, dar merită”, spune Antonina Pelevaniuc, asistentă medicală, secția Reanimare și Anestezie, Spitalul Clinic Bălți.

Cristina Pulbere este studentă la Colegiu de Medicină. Ea spune că din cei 20 de colegi de-ai săi, doar trei sunt băieți.

„Eu sunt studentă la colegiul de medicină, chiar de aici, din Bălți. Îmi place foarte tare. Acum trec practica de stat, aici, în spital. Măsurăm tensiunea, am făcut injecțiile, am pus perfuzii”, povestește Cristina Pulbere, studentă la Colegiul de Medicină din Bălți.

Bălțenii spun că prețuiesc munca asistenților medicali și le urează multă răbdare și sănătate.

„O relație foarte caldă cu toți medicii, inclusiv asistente medicale. Deja de doi ani sunt într-o legătură foarte strânsă cu medicii. Pot să spun doar lucruri bune despre ei. Mulțumesc mult! Mă închin. Meritul lor mare este că mă aflu încă pe această lume.”

„Ele mereu vin în ajutor, practic, primele. Liniștesc în momentele grele.”

„Iată, tocmai venim de la medic. Cine o să ne mai vindece, dacă nu medicii și asistentele medicale? Știm ce muncă e asta. Și grea, uneori și nerecunoscătoare, nu mereu toți sunt mulțumiți. Tuturor asistentelor medicale un mare mulțumesc pentru munca lor, să le meargă totul bine și să aibă salariile mai mari!”

„Ca și printre oameni obișnuiți, sunt și mai buni, și mai răi. Doar și ei sunt oamenii obișnuiți. Se întâmplă să fie și buni, care și te vor compătimi, și te vor asculta, și îți vor face totul. Sunt și mai puțin comunicativi.”

„Toate cele bune, sănătate, fericire, dragoste și înțelegere!”, spun oamenii.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, pe aceeași dată, se sărbătorește și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a deschis prima școală pentru asistentele medicale în Londra, în 1860, realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. 

În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, această zi este sărbătorită începând cu 1994, la data de 12 mai.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"