NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Aspiratoarele moldovenești” s-ar putea scumpi din cauza secetei

Seceta din acest an a redus din recolta de mălai. Localnicii dintr-un sat din raionul Briceni spun că roada a scăzut de aproape două ori. Din mălai, oamenii confecționează mături pentru a câștiga un ban, iar unii chiar exportă produsul.


„Faci mănunchi, îl pui pe val și îl rotești până cad semințele de pe el.”

În satul Cărăcușenii Vechi aproape fiecare gospodar crește mălai. Oamenii muncesc de dimineața până seara târziu pentru a strânge materia primă din care confecționează „aspiratoare moldovenești”.

Alexandra Băeșu a semănat mălai pe un teren 75 de sote. Pentru că acest an nu a fost roditor, prețul materiei prime a crescut.

„La noi au fost ploi și mălaiul a crescut puțin. 10% alegem și 30% aruncăm, nu au făcut spic. Nu s-a format din frunza. După ce curățim totul, ori facem mături, ori vin și le cumpără la kg. Anul acesta un kg costă 18, 19, 20 de lei. Anul trecut am vândut totul la preț de 12 lei.” 

În fiecare an, familia Scutari confecționează până la cinci mii de mături. În acest sezon, gospodarii vor produce mai puțin.

„Le alegem mălaiul, pe urmă se leagă și le împletim. Facem așa 4 legături și împletim.”

„Aceasta costă 25 de lei, aceasta 20 de lei. Vin mașinile din Rusia, le strâng și le duc în Rusia, în Ucraina. Le iau de acasă și le exportă. Obținem până la trei mii de lei pentru că avem puțin mălai anul acesta. Nu a plouat, a fost secetă. ”

Recent, producătorii și-au cumpărat un aparat special care le permite să confecționeze mături mult mai rapid.

„Acesta este un cal care produce cozile la mături. Le legi și faci coada. Pui mătura în clește, o coși și faci pana pentru măturat. Le coși, le faci înguste, ca să poți mătura cu dânsa. ”

În raionul Briceni, cu mălai au fost semănate aproape o mie de hectare de pământ, în mare parte, în satele Cărăcușenii Vechi, Tabani, Corjeuși și Cotiujeni.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata