NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Astăzi, locuitorii din Bălți au fost mai aproape de Mihai Eminescu

Astăzi, locuitorii din Bălți au fost mai aproape de Mihai Eminescu. De ziua de naștere a poetului, dar și Ziua Culturii Naționale, pe Aleea Clasicilor au răsunat versuri și s-au depus flori.


Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a trecut în revistă cele mai importante date din biografia lui Eminescu.

„Eminescu știa bine mersul istoriei și critica cu vehemență toate erorile: corupția, trădarea națională, duplicitatea și lăcomia. A crezut sincer în patrie, în istoria neamului românesc, spunând: „În lumea aceasta nu este nimic mai interesant, decât istoria poporului român”.”, spune Petrișor Dumitrescu.

„Eminescu a fost un creștin, de aceea noi astăzi am săvărșit parastasul pentru sufletul lui. Și asta o facem în fiecare an. Versul care ar fi poate pentru noi, creștinii, ar fi ceea ce spunem noi din poeziile sale, este că „Din mila Sfântului, facem umbră Pământului”. Este foarte important să realizăm că tot ce avem noi în viața noastră este din mila lui Dumnezeu”, susține Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Astăzi se împlinesc 172 de ani de la nașterea poetului a cărui versuri sunt mereu actuale.

„Este foarte actual acum un vers din poezia „Lacul” a lui Mihai Eminescu, și anume, „Lacul codrilor albastru. Nuferi galbeni îl încarcă; Tresărind în cercuri albe. El cutremură o barcă”. Este vorba despre niște proiecte ambițioase, pe care le vom realiza aici, în Bălți”, spune Cristina Craevscaia-Derenova, consiliera municipală.

Reporteră: „Care este versul din poeziile lui Mihai Eminescu care este, poate, cel mai actual pentru zilele de astăzi?”

Valeria Ciolac, studentă: „ „Privitor ca la teatru. Tu în lume să te-nchipui: Joace unul și pe patru, Totuşi tu ghici-vei chipu-i”. Pentru mine personal Eminescu este poetul nemuririi noastre, este poetul și mijlocul prin care noi dăinuim ca națiune.”

Tinerii spun că Eminescu inspiră, este cel care va rămâne mereu în inimile celor care iubesc frumosul.

„Pentru mine Eminescu a fost acel om care a născut dorința de carte. Care m-a îndrumat într-un fel să fac un pas în spre a scrie. Anume din operele lui m-am inspirat foarte mult. „O, rămâi, rămâi la mine, Te iubesc atât de mult! Ale tale doruri toate. Numai eu ştiu să le-ascult”.”, spune Daria Tarlapan, studentă.

„Noi îl cunoaștem ca poet, dar mai puțin îl cunoaștem ca ziarist, ca politician. Eminescu a fost, zic eu, cel mai mare și mai strălucit patriot al României. Și acesta este motivul, pentru care nu este promovat, activitatea sa politică și ziaristică aici, la noi în țară. Eminescu avea fraza: „Rostind cuvântul Basarabia, ar fi o palmă pentru cei care ne-au luat-o”.”, susține Mihai Verhovețchi, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural.

Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțiți de deputați, au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata